Иво Папазов, Мария Кауфман и перкусионно дуо “Янкулов” свирят на голям концерт в НДК

Pinterest LinkedIn +

На 21 февруари в зала 1 на НДК (София), Варненският свободен университет “Черноризец Храбър” организира голям спектакъл, с участието на вокален ансамбъл “Мистерия на Българските гласове”, Иво Папазов (на снимката), Мария Кауфман, Елица Тодорова и Стоян Янкулов и танцови ансамбли от Варна.

 Той е посветен на 80-годишнината на бележития ни етномузиковед и композитор Николай Кауфман, чиито творби са били включвани и в албуми на световноизвестни изпълнители като U2.

Програмата на представлението в НДК ще се състои от две части - "Фолклорни картини от България" и "Де гиди вино червено". Музиката и на двете е на Кауфман, като представянето по повод юбилея му на "Фолклорни картини от България" ще бъде премиерно за произведението, в което участват гореизброените вокалисти и инструменталисти.

"Де гиди вино червено" е музикално-танцов драматичен спектакъл по народната поема “Двама братя делба делили”, с хореограф и режисьор Петър Ангелов, сценограф Тодор Игнатов и диригент Йорданка Неделчева. В него участват ансамбъл “Варна” и учебен танцов ансамбъл “Академика” при Варненски свободен университет “Черноризец Храбър”.

Освен композитор, автор на обемно творчество - над 2000 хорови песни, 240 оркестрови творби, музика към танцови постановки, пиеси за пиано и др., Кауфман е изследовател - музиковед, обвързал живота си с българския фолклор.

Автор е на деветнадесет монографични изследвания с различна тематика, сред които: песенното многогласие, българската градска песен, сватбената песен, оплакванията в България, сравнителни изследвания на българи и източни славяни, на балканските народи, на малоазийските, банатските и бесарабските българи. Резултат от научната му работа са над 600 студии и статии у нас и в чужбина.

Материалът, записан от Н. Кауфман на територията на страната и извън нея, съдържа над 40 000 народни песни и инструментални мелодии, голяма част от които са публикувани в редица сборници с народни песни.

Сподели.