Ivan Novak (Laibach): "На сцената Лайбах са вълци"

Pinterest LinkedIn +

Словенската индъстриъл банда Laibach идва за втори път в България. За подробности около завръщането им у нас Avtora.com потърси говорителя, сценограф и идеолог на групата Иван Новак (Ivan Novak).

Ива Тодорова: Здравейте, Иван. Поздравления за решението ви да се върнете за концерт в България. Как се стигна до това решение?

Иван Новак: Защо не! Харесвам страната ви. Знаете че българският език е много близък до словенския. Ние сме, например, единствените, които казваме "чувство". За нас първото ни гостуване в България беше едно много успешно участие, надявам се и сега да е така.

.: Какво готвите за нас като част от шоуто този път? През 2004 г. на сцената имаше две момичета, които маршируваха и свиреха на барабани. Ще ни изненадате ли с нещо подобно?

И.Н.: Този път ще ви представим новите си записи от албума "Volk". На български е "вълк". Ще представим едно "вълче шоу" и най-вероятно ще изсвирим някои от старите си парчета. Ще се опитаме да направим едно добро шоу. Колкото до изненадите - колкото по-малко се знае предварително, толкова по-хубава и голяма ще е изненадата.

.: Ще има ли вълци на сцената?

И.Н.: Да, ще има. Ние самите сме вълци.

.: Защо песните от новия ви албум са озаглавени с имената на различни държави?

И.Н.: Това е интерпетация на националните черти на тези страни. Вие знаете, всичко е политически ориентирано в днешно време. Ако гласуваш е политически жест, ако не гласуваш също е политически жест. Дори когато не искаш да направиш нещо, което да се свърже с политика, това също е политика. Тези песни са инспирирани от националните особености на самите страни. Ние сме ги кръстили на тях.


Фронтменът на Laibach Milan Fras
Снимка Avtora.com


.: Има ли връзка между страните, дали имена на песните ви, и държавите, които ще посетите по време на турнето?

И.Н.: Със сигурност има връзка. Ние просто избрахме няколко страни - не можехме да обиколим всички, затова трябваше да избираме. Затова избрахме най-агресивните страни, тези които наистина са агресивни.

.: Агресивна ли е България като страна?

И.Н.: България не е агресивна. България е много красива страна. Предполагам всъщност, че е малко агресивна понякога, особено в миналото. Но всяка страна е поне малко агресивна.

.: Словения е в Европейския съюз от няколко години. България е в ЕС само от няколко седмици. Какаво мислите за бъдещето ни там?

И.Н.: Мисля, че това е много хубаво. Например няма да се плащат мита и всякакъв вид такси по границите. Няма да има граници, няма да има толкова усложнения. Колкото до очакванията ви от Съюза - той не е нищо повече от икономическата структура. Целта му е единствено да направи пазара по-голям, да намали трудностите при завъртането на парите от една в друга територия. В този аспект мисля, че нещата ще се променят към по-добро. Знаете обаче, че стои големият въпрос с културата. Това е нещо много важно, защото често се случва малките страни като Словения и България да се размият в този голям съюз, защото ЕС е един от най-големите пазари в света.

.: Словения изгуби ли идентичността си в ЕС?

И.Н.: Не все още, но може би ще се случи. Това е големият въпрос. Фактът, че сега използваме английски език, когато комуникираме, е показателен за малките държави като нашите. Ако искате да запазите България жива, трябва да направите нещо в тази насока. Това е много важно. Не трябва да се предавате напълно пред големите нации като Америка, Англия.

.: В Словения има ли някаква вече изградена политика за запазване на културата и фолклора?

И.Н.: Да има. Но фолколорът не е на дневен ред. Той принадлежи на миналото. Всички ние живеем в новото време, във времето на популярната култура. Думата популярен се отнася към народа по същия начин както думата фолклор, но фолкорът е останал в 19-ти век, сега е времето на популярната култура. Това е много важно. Нека нашите малки страни да преоткрият голямата, глобална поп-култура, но същевременно да запазят различията си, уникалността си.

.: Вашите песни са политически ориентирани. Мислили ли сте за политическа кариера - да станете евродепутат например?

И.Н.: Вече казах, че в наше време всичко е политически обременено, но Laibach не е група, активна политически от сорта на "Хайде да излезем на улицата и да променим системата!". Не сме политическа група в смисъла на ежедневната политика. Не поддържаме никоя политическа партия или нещо подобно. Ние просто обсъждаме политиката.

*Думата volk от словенски език се превежда като "вълк"; значението на същата дума на немски е "народ". 


За Avtora.com интервюто взе Иваничка Тодорова
Със съдействието на Animato Music/ Mute

Сподели.