Юбилейно издание на Дните на японската култура в България

Pinterest LinkedIn +

Тази неделя стартира един от големите културни фестивали в България – Дни на японската култура 2019. В продължение на 3 месеца българите ще имат възможност да се докоснат до японските традиции и дух чрез поредица от вълнуващи мероприятия в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Велико Търново.

Традиционно Дните на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България със съдействието на клуба "Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай". По повод 30-годишния юбилей организаторите са подготвили пъстра програма от 20 събития в периода от 1 септември до 6 декември 2019 г.

Първото мероприятие от програмата е вдъхновяващата изложба "+ 7 HOURS", която ще се състои на 1 септември в Пловдив. Входът за събитието, което е проект на концептуалната дизайнерска платформа "Иван Асен 22", е свободен. Изложбата цели да представи преплитането на японската и българската култура през визуалния език на съвременния моден дизайн. Тя ще бъде открита на 1 септември в 19:00 ч. в СКЛАД – Пловдив, ул. "Екзарх Йосиф" 16, ет. 3, и ще продължи до 18 септември.

Вдъхновен от явления в съвременния урбанистичен живот и лайфстайл на България и Япония, проектът "+ 7 HOURS" ще покаже дрехата като основно изразно средство и художествен обект, носещ свое собствено послание. Крайният резултат, който ще видят гостите, е пространствена модна инсталация, включваща атрактивни концептуални облекла-обекти, разработени от девет български модни дизайнери и четирима японски студенти по моден дизайн. Посетителите ще могат да се насладят и на моден филм с участието на актрисата Ирмена Чичикова, съвместна продукция на български и японски артисти.


Проектът "+ 7 HOURS" е част от официалната програма "Пловдив – Европейска столица на културата 2019" с фокус върху японската култура. 

Дните на японската култура се организират от Посолството на Япония в Република България от 1990 г. За тридесета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.