Европа и Япония подготвят единен стандарт за автоматичните спирачки на колите

Pinterest LinkedIn +

Европейският съюз и Япония са подкрепили предложените от ООН идеи за въвеждане на единен стандарт за автоматичните спирачки на автомобилите, съобщава "Pойтерс". Очаква се те да бъдат приети през 2020 г.

Регулацията ще въведе единни изисквания и ще задължи новопроизведените автомобили да могат да спират автоматично при скорости до 60 км/ч. Идеята е, че по този начин ще бъдат спасявани човешки животи, особено в градска среда, където има много инциденти с пешеходци заради невнимание.

"Системата ще се активира, за да спре автомобила и да предотврати катастрофа. Тя няма да управлява автомобила, а само ще го спира", коментира говорител на Икономическата комисия на ООН за Европа Жан Родригес. Няма да има изискване да се монтира такава система на по-старите автомобили.

Япония и ЕС поемат ангажимент новата система, която се казва AEBS (Advanced emergency braking system), да стане задължителна за вграждане в новите автомобили. През 2016 г. в градовете в ЕС са загинали над 9500 души при пътни инциденти, като 40% от тях са пешеходци. Надеждата е, че новата система ще намали значително броя на пострадалите.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.