Испания става "европейският Холивуд"?

Pinterest LinkedIn +

Испанският премиер Педро Санчес обеща да направи страната "европейски Холивуд".

"Стремим се да се превърнем, ако позволите това сравнение, в европейски Холивуд", каза премиерът по време на посещение в Лос Анджелис. Той разкри подробности за плана на правителството да отпусне 1,6 милиарда евро за популяризиране на испански платформи за развлечение. Според ръководителя на кабинета на кралството този сектор се е превърнал в "прозорец, от който милиони хора се вглеждат в новата реалност".

Предвижда се държавата да подкрепи инициативата чрез данъчни стимули за производителите и издаване на специални преференциални визи, които ще помогнат за опростяване на влизането в страната на специалисти в сферата на развлечекателната индустрия. По време на пътуването си в САЩ Санчес се срещна с представители на известни филмови компании като "WarnerMedia", "Disney", "Netflix", HBO и други.

Наскоро подобни амбиции бяха заявени и от Русия. В руски новинарски сайтове се появи информация, че местни управници възнамеряват да превърнат град Калининград в "руския Холивуд". Изпълнението на проекта ще се състои в създаването на кино град с хотел и декорации в европейски стил, който ще бъде наречен Каливуд. Има планове и за изграждане на затворени павилиони за заснемане.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.