iPhone 6 и iPhone 5s – научете разликите

Pinterest LinkedIn +

С какво точно е различен най-новият флагман на Apple и заслужава ли си да инвестирате в ъпгрейд на досегашния си iPhone 5s?

С появата на iPhone 6 и на неговия по-голям батко 6 Plus потребителите вече могат да избират между доста различни модели. Немалко обаче са онези, които се питат: какви всъщност са разликите между досегашния смартфон и наследника му, заслужава ли си наистина веднага да се насочите към iPhone 6? Затова ще се опитаме да ви покажем най-отличителните разлики между iPhone 5s и iPhone 6, за да прецените сами дали крачката напред е еволюция или революция от страна на Apple.iPhone 5s има 4-инчов дисплей, което по стандартите на водещите смартфони през 2014 г. е доста малко. Дори "мини" версиите на популярните флагмани на Sony, Samsung, LG и HTC имат по-големи екрани. Затова, съвсем логично, Apple избра най-сетне да увеличи размера на диагонала при iPhone 6 и той вече е 4,7 инча. При iPhone 6 Plus екранът е значително по-голям – 5,5 инча, което превръща "баткото" във фаблет.

С по-големия дисплей закономерно идва и по-високата резолюция, която при iPhone 6 е 750х1334 пиксела. iPhone 6 има с 38% повече пиксели, но пък поради това, че дисплеят сега е по-голям, тяхната гъстота си остава същата – 326 пиксела на инч.

По отношение на дизайна iPhone 6 има по-закръглен вид, който до известна степен напомня на новите iPad модели. iPhone 5 е доста тънък – едва 7,6 мм, но въпреки това дизайнерите на Apple успяха да намалят дебелината на новия iPhone 6 дори още повече и сега новият флагман е тънък 6,8 мм. Обратно е движението при теглото – 112 грама за iPhone 5s срещу 129 грама за iPhone 6 и това се обяснява с по-големия екран.Тъй като дисплеят е по-голям, бутонът за включване и изключване вече е разположен на страничния панел, а не отгоре. В цветово отношение iPhone 6 предлага същите варианти: сиво, сребърно и златно.

Когато се появи на пазара, iPhone 5s имаше мощния за времето си процесор А7, но, както можете да предположите, iPhone 6 е оборудван с А8. Той има с 25% по-висока мощност и с до 50% по-добра ефективност, отколкото А7, и е 64-битов, така че разликата в CPU мощността е значителна. А7 има копроцесор М7, докато при А8 той вече е М8; новият копроцесор има барометрична функция и може да изчислява надморската височина, на която се намирате.

Разбира се, не трябва да пропускаме и LTE поддръжката, въпреки че новата технология тепърва се разраства. Докато iPhone 5s поддържаше 13 ленти, при iPhone 6 те вече са 20.

За пръв път iPhone модел в лицето на новия iPhone 6 предлага 802.11ac WiFi връзка и NFC функция. Въпросната опция за връзка ще се използва заедно със системата за дигитални разплащания Apple Pay, която трябва да стартира съвсем скоро в Съединените щати.По отношение на батерията iPhone 6 предлага до 14 часа време за разговори и 11 часа възпроизвеждане на видео съдържание в сравнение с 10 часа за двете при iPhone 5s.

Една област, в която няма осезаема промяна, е камерата на телефона. iPhone 5s имаше 8МР камера и въпреки че мнозина очакваха Apple да сложи 10МР камера за новия си флагман, това не се случи и тя остана непроменена. Въпреки това по самата снимачна технология има известни подобрения, като например опцията за записване на забавен кадър с до 240 кадъра в секунда, което е два пъти повече от това на iPhone 5s. Предната камера има нов сензор и пропуска с 81% повече светлина. Подобрена е и функцията за идентифициране на лица.

Общото впечатление е, че става въпрос за нещо средно между еволюция и революция – част от промените като по-големия екран и интеграцията с Apple Pay са добре дошли, докато в други отношения разликите не са чак толкова големи. Въпреки това няма съмнение, че ако имате тази възможност, по-добрият вариант е да се насочите към новия модел, който ще бъде стандартът, по който ще се сравняват апаратите на Apple, а и водещите смартфони в следващите 12 месеца.

След това, разбира се, е време за нов iPhone.

Сподели.