iPhone 5 вече е факт. Въпросите тепърва предстоят

Pinterest LinkedIn +

Първият, най-важен и логичен от тях, вероятно е: защо точно сега? Не е тайна за никого, че миналата година, горе-долу по същото време, всички бяха затаили дъх в очакване (именно в очакване) на поредната "голяма стъпка напред". Вместо iPhone 5 обаче, всички фенове на Apple получиха... iPhone 4S - интересна, но почти идентична с оригинала версия на продаващия се вече от година и повече iPhone 4.

Защо iPhone 5 се забави толкова? Защо беше нужен "междинният" 4S?

Нека поразсъждаваме малко над тези въпроси. Очевидно причините не са били технологични - в крайна сметка подобренията на новия iPhone 5 не са чак толкова много и революционни, за да не може Apple да си ги "позволи" преди година?

Прави впечатление и друго, че от анонса на iPhone 4 насам, вече две поредни години стъпките напред са повече от еволюционни (да се чете минорни). Във всеки случай нищо общо с огромния скок от трето към четвърто поколение iPhone.

Едно възможно (и доста логично) обяснение се съдържа във факта, че непосредствено след  края на технологичния цикъл по разработката на iPhone 4, здравословното състояние на непрежалимия Стийв Джобс - основния креативен двигател, визионер и създател на компанията, започна прогресивно да се влошава.

Днес вече никой не храни съмнения за ролята, която този човек изигра в смартфон и iPhone революцията в частност. Основните фундаментални идеи и концепции, които направиха този продукт и тази марка по-скъпи от цялата годишна продукция на Microsoft, принадлежат именно на уникалния интелект на Джобс.

И колкото и да не им се иска на Тим Кук и компания да признаят, след неговата ненавременна смърт, Apple видимо изпаднаха в творческа криза. И уви, "новият" iPhone 5 за пореден път го доказва.

Доказват го и неспирните съдебни и патентни искове, безсмислената, уморителна юридическа война със Samsung и с куп други по-дребни компании.

Всъщност по този повод, веднага след появата на първите факти относно iPhone 5 онлайн, попаднах на интересен коментар. Той гласеше: "Аха - значи като iPhone 4S, но по-тънък и с по-голям екран. С други думи - още от същото. Ясно, време е за поредния съдебен иск срещу Samsung..."

Тежката истина, която явно никой не иска да признае, е, че днес Apple се държат като слаб играч на шах. Тъй като не може да роди никаква гениална, нова дългосрочна стратегия, той се старае да разчисти колкото се може повече фигури от дъската, надявайки се, че по този начин играта ще се опрости.

Да се върнем за момент към първоначалния въпрос: защо точно сега?

Дали съвпадението с предстоящия съвсем скоро официален старт - едновременно на Windows 8, Microsoft Surface Tablet и Windows Phone 8, е случайно?

Аз поне не вярвам в случайности. Но вярвам в проявите на отчаяние, а Apple, въпреки гигантския ресурс, с който разполагат в момента (компанията официално има повече пари от щатското правителство), напоследък се държат все по-параноично и... отчаяно.

И с основание. Защото тези, които помнят историята, едва ли са забравили, че само преди десетина години Apple не бяха това, което са днес. Те бяха една прогресивна и много иновативна компания, която обаче беше докарана до там, че да не може да си плати сметките за ток.

И корпорацията, която я докара до ръба на фалита, беше... Microsoft!

А продуктът, който в най-голяма степен имаше заслуга за това през 1992-1993-та, беше... Windows!

Тогава обаче, когато войната изглеждаше изгубена, Стийв Джобс се появи като рицар на бял кон и измъкна Apple от калта. Дали Тим Кук ще успее да стори същото днес?

Защото истината е, че ситуацията на пазара вече не е същата и почти по нищо не прилича на началото на десетилетието. Смартфон и таблет концепциите вече далеч не са нещо ново и супер свежо, което само и единствено Apple мога да предложат. През 2007-2008 г. все още гo нямаше Android, нямаше бранд Galaxy. Нямаше световна финансова криза. И най-вече - нямаше ги Microsoft, поне не в това проявление на пазара.

Точно затова днес Apple са отчаяни. Отчаяни, защото отчаяно много се нуждаят от нов "УАУ!" продукт. Нещо, което да отклони вниманието от Google, Samsung, а скоро и от Microsoft.

Защото фактите са такива - пазарът за мобилни устройства не расте с особено високи темпове през последните няколко години. Всъщност, ако се вярва на последните цифри на статистиката - се свива. Потребителите са сравнително ограничен фактор и честно казано са пренаситени. Има пренасищане на пазарните ниши с най-разнообразни модели смартфони и таблети. Място за нови неща почти няма, а битката за отделните сегменти е ожесточена.

На този фон iPhone 5 изглежда като продукт, дошъл твърде късно и предлагащ твърде малко. Особено на фона на обявения преди повече от седмица Windows Phone 8 флагман - модела Lumia 920 на Nokia.

Без грам пристрастност нека да сравним набързо чисто техническите данни на двата телефона. По-голям дисплей, по-висока резолюция, LTE технология, предлагаща 5 пъти по-висока скорост от тази на 3G (и масово поддържана от всички, а не от шепа щатски и европейски телекоми), 8.7 МР камера с PureView технология, уникална опция за безжично зареждане - трябва да признаете, че с подобен хардуер Lumia 920 изглежда поне една (пък и повече от една) идея по-впечатляващ от iPhone 5.

A Microsoft дори не са казали още втората, третата и четвъртата дума от това изречение.

Какво очаква Apple в края му? Естествено, на този етап нещата са доста неясни, още повече към това уравнение задължително трябва да прибавим и Google, които едва ли ще седят безучастно, гледайки отстрани разгарящата се Apple - Microsoft война.

За момента е сигурно едно: през следващите няколко месеца ситуацията на пазара ще се променя - как и доколко - е много трудно да се предвиди. Но за момента шансовете някак не изглеждат на страна на Apple. Не и с оръжие като iPhone 5 в арсенала.


Сподели.