Интервю с Румен Бояджиев и Константин Цеков от ФСБ

Pinterest LinkedIn +

В навечерието на новата 2007 година легендарната българска рок група ФСБ се събира отново. Поводът за това е ежегодният новогодишен концерт на площад Батенберг в София, където бандата ще свири.

Групата ФСБ (Формация Студио Балкантон) се събира през далечната 1976 г., когато трима възпитаници на Музикалната академия - Румен Бояджиев (вокал, синтезатори), Косьо Цеков (вокал, клавишни) и Александър Бахаров (бас) решават да опредметят влечението си към рок музиката в собствена група. През 1978 г. към бандата се присъединяват Иван Лечев (китара) и Петър Славов (удърни). През 1983г. Александър Бахаров напуска групата и бас китарата се поема от Ивайло Крайчовски. Резултатът е - 17 албума и място в сърцата на всички ценители на музиката.

В началото на 90-те години групата се разпада и само с едно единствено изключение - турнето им през 2000г. Тазгодишният празничен новогодишен концерт обаче е един добър старт, според членовете на бандата, за нова съвместна работа занапред.

Дни преди събитието двама от основателите на групата- Румен Бояджиев и Косьо Цеков - отговориха на въпроси на Avtora.com.


Ива Тодорова: Ще се съберат ли ФСБ със сигурност за Новогодишния концерт на площад Батенберг?

Румен Бояджиев: Да. Ние имаме от 4 месеца договор с БНТ, така че това си е почти регламентирано.


.: Само за концерта ли се събирате или мислите да продължите заедно и за напред?

РБ: Аз мисля че това е едно много добро начало, да загърбим заспалия процес в групата, който всъщност от почти 90-та година е в латентно състояние. Вече 16 години с изключение 2000 г., когато направихме 6-7 концерта. Искаме да направиме диск също.


.: Дискът ще е с най-доброто правено от вас до сега или с нови парчета?

Косьо Цеков: Не, не. Има много идеи за съвсем нови неща. Всичко ни е в главите.

РБ: Аз съм обеден, че до края на следващата година ще излезе. Ще бъде нещо амбициозно, защото тази група не е направена за пари, тя е направена като клуб на професионални интереси. Никой от нас не е знаел, че ще стане толкова популярен.

 
.:Това ли е рецептата, по която направихте едни от най-големите хитове в българската музика?

РБ: Това е божа работа, никои не знае дали ще прави хитове по принцип. Ако хората знаеха как се правят хитове щаха да бъдат богати. Няма рецепта за хитове.


Константин Цеков и Румен Бояджиев Снимка: Avtora.com


.: Какво да очакваме да чуем на Нова година?

РБ: Всички наши хитове, но и нещо ново. Има няколко нови неща направени специално за това шоу. В тези минутите, които са ни определени ние не можем да изсвирим дори и половината от хитовете си, затова сме направили китки с откъси от тях. Доста от нещата ще са с нов аранжимент.


.: Изясни ли се в колко часа ще започне концертът?

РБ: Концертът ще е на площад Батенберг, като предварителният час е 12:30 ч. до 02:00 ч. Но от много съображение не е сигурно дали ще започне в уречения час. Единственото сигурно е, че ще е след полунощ.


.: С какво се занимавахте в последните години?

К.Ц.: Пак с музика. Всеки има някакви собствени проекти. Което е и красивото, защото ако се занимавахме само с ФСБ години наред отдавна щеше да ни е омръзнало. Не е и нужно, това е просто едно красиво хоби.


.: Много групи започнаха да се събират отново, Трамвай 5 например. На какво се дължи според вас?

РБ: Смятам че концертите които са на живо ще привлекат много хора. Не знам за Трамвай 5, но тези концерти които се правят все по-често на плейбек ще отблъснат публиката. Ако не се смени подхода и тези концерти не започнат да стават истински, публиката отново ще се разочарова. Това е халтура. Ето например Графа, той пее на живо, прави това за публиката, ето това е достойно. Когато идеш на концерт и купиш билет искаш този изпълнител, който застане пред теб да пее за теб, да направи нещо специално за теб и именно това е ценното.


.: Какво мислите за модерния през последните години попфолк?

РБ: Чалгата е музика и то не по-лоша или по-добра от всички други стилове. Но тя не е музика за голямата сцена. Тя е музика за места, където хората ядат и пият. Както беше преди. Там където се ядат кебапчета, се слушаше сръбско. Чалгата е и манталитет. Но ми се струва че започва да се разтопява (чалгата бел.ред.). Виждате че чалга изпълнителите не могат да влязат на поп сцената. Хората не могат да ги приемат. Щом съществуват обаче, значи се купуват и са търсени.


.: Защо повечето млади музиканти според вас не могат да пробият, с изключение на изпълнителите на попфолк? Повечето талантливи изпълнители свирят кавъри по клубовете.

КЦ: Та един голям музикант, известен, не може да напълни цяла зала, какво да говорим за тези момчета.


.: Вие подкрепяте ли млади изпълнители? Графа например взе една млада момчешка група на турнето си.

РБ: Ами вие ще видите, че всичките музиканти с който ще свирим са млади. За нас е важно да подберем най-талантливите хора на тази нация и да ги тласнем напрад.  Притеснявам се обаче, че това което ФСБ постигна няма да има повторение, за което има най-вероятно някакви социални причини. Въпреки това българската нация е много талантлива.

Сподели.