Интервю с група StringS

Pinterest LinkedIn +

На 7 декември, в столичния клуб Бекстейдж, дамският струнен квартет StringS ще представи официално новата си клубна програма. StringS ще изпълнят авторски композиции, както и няколко рок-кавъра. Те ще свирят заедно с музикантите, без които не излизат на голяма сцена: Огнян Кьосовски (барабани), Кирил Янев (китара), Владимир Левиев (баскитара) и Дони Генов (синтезатори).

През изминалото лято момичетата от StringS бяха ангажирани предимно с участия на рок-сцените в страната. Формацията се представи на концерта на Apocalyptica в Каварна, на концерта с БТР в Лом, на "Топ Фест" в Румъния.

В момента StringS се готвят и за участие в ежегодния конкурс "Евровизия". След като миналата година финландската рок-група Lordi спечели конкурса, българските изпълнителки са обнадеждени, че този път шанс за успех в съревнованието ще има "по-сериозната" музика.
 
Десислава Бакърджиева: Какво стана с участието ви в проекта на група Соларис?

StringS: Този проект се отложи за януари. Соларис са българска рок-група, която съществува от 20 години, но не се занимават само с музика и за това не са познати на широката публика. В албума на рок-групата има използвани много цигулки и членовете й решиха, че всичко това ще звучи много по-добре, изпълнено от StringS. Чухме нещата, които трябва да изпълним, и преценихме, че ще ни се отрази добре да се включим в проекта. Стилово се доближаваме до музиката на Соларис и това ще е опит за нас, а и момчетата от групата са много приятни и със сигурност ще се забавляваме.

.: Преди броени дни се върнахте от Мароко. Каква бе целта на посещението ви?

S: През октомври получихме покана след участие на официална вечеря на всички директори на световната циментова компания "Итал цимент". Тогава много ни харесаха гостите от Мароко и ни отправиха покана за участие в страната им. Бяхме в Маракеш и свирихме на финала и награждаването на турнир по голф пред бизнес-елита на страната и представители на кралския двор. Организацията беше невероятна и престоят ни беше много интересен. Всички бяха много внимателни и непрекъснато ни питаха от какво имаме нужда.

.: Свирили сте пред бизнес-елита на Мароко и представители на кралския двор. Те по-различна публика ли бяха?

S: Видяха ни се по-различни. За тях музиката означава нещо повече, отколкото за публиката в България. Страшно внимаваха, слушаха, гледаха и накрая и танцуваха. Бяха много положителни настроени. Хората там явно много обичат изкуството и му се наслаждават без задръжки. Бяха много искрена публика.


StringS - официална фотосесия


.: Предстои ви клубно участие на 7 декември в клуб Back Stage. Как се решихте да го реализирате?

S: Идеята за клубна изява дойде от това, че много често след големи концерти, които са по-рядко, а и на други наши участия, хората ни питат къде могат да ни гледат. Затова решихме, че изявата ни в един столичен клуб като Back Stage е добра възможност за всички тези, които искат да ни чуят. Друга е причината, че повечето ни концерти, особено през лятото, не бяха в София.

.: Добре ли ще звучи музиката ви в клуб?

S: Ние свирим с рок-музиканти и ще звучим като останалите банди. Това е и един експеримент за нас, защото в клуб публиката е толкова близо до теб. От това участие ще видим как ние ще се чувстваме в такава близост и как публиката ще ни възприема. На голяма сцена еуфорията е голяма и заразяваме масата. Естествено, искаме да постигнем същото и с изява в клуб. Интересно ще е, очакваме го с нетърпение, тъй като ще ни е за първи път.

.: Ако се получи добре, ще се изявявате ли по-често в клубовете и то не само в софийските?

S: Защо не. Но определено няма да е прекалено често – максимум веднъж или два пъти в месеца. Не искаме да прекаляваме, защото има групи, които много се преекспонират. Като погледнеш няколко пъти в седмицата, че са в три различни клуба в София, мислим, че идват малко в повече.

.: Намерихте ли си вокал, с който да участвате на "Евровизия"?

S: Още избираме. Имаме едно предложение, но понеже ние си представяме нещо конкретно като звучене и искаме глас, който максимално да се доближи до виждането ни, все още не сме намерили.

.: Мъж или жена ще подхожда повече на StringS?

S: Определено жена. Първоначално си мислехме, че ако трябва да правим парче с вокал, по-добре би стоял мъж, който да се противопостави на четири жени. Парчето, което ще представим на "Евровизия", ще се получи добре с женски вокал.

.: Кажете нещо повече за песента, която ще представите на този конкурс?

S: Автор е Кирил Янев от група Балканджи. Това е второ парче, правено от него за StringS. То е мелодичен рок и в същото време е здрав. Модерно звучащо парче е. Нещо в стила на американската група Linkin Park. Текстът е на английски, защото тази музика ни звучи на този език по-добре, което не означава, че не бихме направили българска версия, ако има интерес.

.: Какво ви мотивира да се включите в конкурса "Евровизия"?

S: Една статия, която прочетохме за "Евровизия" във Финландия. Като видяхме групите, които ще участват, решихме и ние да участваме. H.I.M., Apocalyptica и бившата вокалистка на групата Nightwish – Таря Турунен (Tarja Turunen) ще са основните претенденти в надпреварата за представители на Финландия. Може би ще има предимство тази музика в предстоящото издание.

.: Ако стигнете до финален кръг с Apocalyptica, имате ли шанс срещу тях?

S: За страна като България не е толкова важно да спечели. Ако стигнем до големия финал, ще се сблъскаме с опит, който в България няма как да се види. Това е най-голямата награда. Разбира се, че е най-добре да стигне колкото се може по-далече, но дори само отиването там е някакъв успех.


StringS - декември 2006 г. Снимка: Avtora.com

.: Бяхте на една сцена с Apocalyptica през лятото в Каварна. Какво беше чувството да сте близо до тях?

S: Каквото е за всеки музикант да свири с любима група, на която се е възхищавал. В началото има притеснение, страх, респект и когато видиш колко готини хора са, вече идва радостта. Еуфорията от този концерт ни държа повече от три дена. Бяхме близо до тях и приехме комплиментите им за музиката ни. Беше върховно изживяване.

.: Това ли е най-вълнуващият концерт за вас?

S: Определено да. Свирили сме с много световноизвестни групи, но това беше най-вълнуващият концерт за нас.

.: Взехте участие в тазгодишния фестивал "Рок в Рила". Как ви прие публиката?

S: Докато свирихме публиката беше почти изцяло от музиканти. Бяха ни сложили доста рано, даже не успяхме да си направим саундчека. Въпреки всичко музикантите реагираха доста добре.

.: Как се появи този рокаджийски имидж?

S: Постепенно и естествено. В момента, в който засвирихме с рок музиканти. Рокът е музика, която много бързо те завладява, а и репертоарът ни позволяваше да свирим този стил. Когато свирим рок-парчета, се чувстваме много по-добре.

.: Кога група StringS ще издаде албум?

S: Надяваме се в средата на следващата година. От януари месец ще се отдадем само на работата върху него. Имаме вече записани парчета от него.

.: По-сложно ли е струнен квартет да записва в студио?

S: С днешните софтуери звукът може да звучи и като в голяма зала, дори можеш да регулираш и материала, от който е направена залата. Разбира се, че в естествена среда е най-добре, но това не е най-важното.

.: По време на участия почти винаги свирите с Оги от Контрол, Дони Генов от група Popcorn, Кирил Янев и Владимир Левиев от Балканджи. Продължават ли да са гост-музиканти или вече са част от StringS?

S: Определено ние четирите си оставаме водещите, а тяхната цел е да направят всичко това, което ние не можем. Да създадат една добра основа на това, което свирим. Когато свирим на частни партита, свирим с една подложка отдолу, а когато сме на концерт, те правят тази подложка.

.: Получавате все повече предложения да участвате като гост-музиканти в албуми на българските групи. На какво се дължи този интерес към вас?

S: Дължи се на многото ни приятели в тези среди, а и всички музиканти знаят, че живата цигулка звучи много по-добре от програмираната. Получаваме много покани, защото сме сработен квартет. Много по-трудно е да записваш с четирима музиканти, които никога не са работили заедно. Участваме като гост-музиканти в много проекти, защото е удоволствие за нас.

.: Продължават ли да ви наричат "Българските Бонд"?

S: Да. Даже ни питат, защо ни наричат така. И медиите, и публиката продължават да ни слагат това определение. На едно от последните ни участия чухме от публиката: "Ето ги "българските Бонд – StringS". Смятаме, че опровергаваме този етикет с музиката си. В България много често биваш сравняван с някого. Българският Франк Синатра и т.н, да не изброяваме. Ние сме стандартен струнен квартет. Не сме откраднали от "Бонд" конфигурацията.

.: Използвате и акустични, и електрически инструменти. Каква е разликата между тях и как избирате с кои да свирите?

S: Акустичните предимно при запис ги използваме. Последният път ги използвахме на концерта в Стара Загора. В Back Stage ще свирим само с електрическите. Смятаме да включим електрическите и в звукозаписа да видим как ще се получи. Колкото до разликата – акустичните позволяват много по-голяма игра при свиренето. Не че с електронните не може, но акустичните са по-податливи. Електроните пък позволяват различен тип звук.

.: Към какво се стремите?

S: В музиката, която правиш, най-важното е да ти харесва и да си искрен. И каквато и да е тя, хората ще те харесват и ще имаш собствена публика. Когато го правиш само, защото е модерно или искаш да си известен, винаги се усеща. Ние се стремим да сме максимално искрени и да свирим музиката, която харесваме.

За Avtora.com интервюто взе Десислава Бакърджиева

Сподели.