Интервю с МИШО ШАМАРА

Pinterest LinkedIn +

Наскоро Мишо Шамара изтегли продукцията на неговия лейбъл R&B Records от Българският Топ 100, в знак на протест срещу влизането на поп-фолк изпълнители в популярната ТВ класация.

В тази връзка, както и за ситуацията с хип-хопа, поп-музиката и чалгата в момента, и по повод предстоящото му заминаване за Щатите, с Мишо Шамара, специално за Аvtora.com разговаря Десислава Маринова.

.:В медийното пространство се носи информацията за планове свързани с Америка?

М.Ш. – Да, искам да се чупя малко и да ходя да снимам няк’ви клипове до Щатите*, ако ми дадат виза. Искам да отида в Лас Вегас, да пообиколя. В съзнанието на много хора и специално за мен, представата за Рая са улиците на Лас Вегас и аз да съм в Ламборджини. Не съм бил там до момента, иначе навсякъде по цял свят съм бил. В Щатите имам приятели, камери и всичко необходимо за да си направя и клипа. Аз правя клип както строителят строи, плувецът плува. И албумите ги правя така - в интерес на истината една песен не ми отнема повече от 2-3 часа, с цялото и създаване и измисляне на текста.

Така че, мисля да отида за няколко месеца, до август защото тогава очаквам още едно дете, не знам агент или агентка... Това за първи път го казвам сега. А докато съм в София ще свърша малко работа. Ще се срещна с медии, малко дъра-бъра да направя, защото отдавна не съм идвал и гледам че хората са изпращели тотално и слушат мъже с поли. Не е нашето време вече - нещо не ни обичат, затова и аз не ги обичам.


.:Как си обясняваш, че “не ви обичат”, къде е интересът им в момента?

М.Ш. – Музиката е субективно нещо. Аз деля хората на личности и музикални качества, което са две различни момента. В момента дори рапърите предават този стил музика, като с това не казвам, че Устата е тъпак, а Румънеца и Енчев не са пичове. Но, те вече не правят хип-хоп, а поп музика. Хората трябва да ги разграничат тези неща.

Един който пропагандираше хип-хопа ужким, в момента е водещ на чалга-предаване - Българският Топ 100. Това е голямо предателство към цялата аудитория и аз още не мога да разбера защо хората, които вярваха в тази, конкурентната идеология, предават хип-хопа. Пускат три селянки, които играят кючеци в кръчмата и им лепят 5 лева на челото. Чалгата не е ърбан култура, а аграрна, за хора с аграрен вкус. Там са "опа-опса", щракане с пръсти и друсане.

Чалгата използва селски изразни средства като говорене, поведение, като обличане, начин на държание и мислене. Хип-хопът си е градска култура и трябва да се представя с градски изразни средства на поведение, отношение към живота. Ценностните системи са малко близки, но това няма никакво значение - в целия свят е еднакво и рок динозаврите пеят за кинти и искат да ги имат, и Aerosmith се возят в лимузини и са чукали манекенки. Важни са изразните средства!


.:Номинациите за Телевизия ММ?

М.Ш. – Не бяхме номинирани за зрителски хит, което ми се стори странно, защото "всички мечки са в къщата" до този момент. Имахме една единствена номинация, просто от куртоазия. Сложиха го, защото Гумени глави нямаше вече как да не номинират и пак направиха опит да ни унижат .


.:Прес-информация гласеше, че не сте във Велико Търново (където се раздаваха наградите ММТВ), защото имате участие в чужбина.

М.Ш. – Да, имах такова предложение, но не отидох в Гърция 'щото се разболях много тежко – заболя ме лявото м*до, разбираш ли и няма как с болен х*й да ходя. Дори и да съм в България с болен х*й няма как. Просто няма вечно да се моля, да си плащам ротации за да ми пуснат песните, а другите, които даже не плащат, ги въртят само за да ме изнервят. Еми няма да стане, ако искате ме пускайте, аз отивам в Щатите.


.:Каква е причината да изтеглиш продукцията си от Българският Топ 100?

.:М.Ш. – Съвкупност е. Първо, ми е обидно рапър да води чалга-предаване. Искам да се разгранича и хип-хоп феновете да не мислят, че за да си рапър трябва да слушаш и чалга. Той си е чалгаджия с лепнатите по гъза дънки, изглежда ходи със слипове и е мъж с тесни раменца. Нашата позиция е друга, поведението на един рапър трябва да е съвсем различно.

Ако се изтегли чалгата от Българският Топ 100 - отново ще влезна, това значи че съм постигнал нещо, даже ще му дам интервю на Спенс, да ме разпитва. Защото ще бъде журналист, който е изгонил чалгата! Но съмнявам се, щом си продаде гъза, за 500 кинта заплата да бъде чалгаджия! Хората, който най-малко очаквахме, че ще бъдат комерсиални, станаха точно такива. Предадоха и не вярват в идеалите, в които са вярвали досега.

Ето Устата - песента му е открадната от една чалга гръцка песен - аз навремето така правех, крал съм, но не от гръцки, а от щатски. Поне като се краде да е хип-хоп. Няма човек, който да не е крал в България, пък и в Щатите не знам рапър, който да не е крал, защото хип-хоп принципно се прави на тази база – това е диджейска музика.

Мога да кажа кой от къде е взел, но хората тук са леко незапознати, аз не мога да разбера как може да има хора, които си мислят, че разбират повече от мен. Създаваме музика от 86-та, първите черни партита в България аз съм ги правил, пропагандата за черната музика пак аз съм започнал. Сега, когато всички се пренасочват, аз продължавам да се боря, имам заведения, радио-предаване за черна музика. Дори в най-трудното време правя това, което искам да правя. Тук идва момента да се види кой обича музиката и кой е бил временен. Поредната еднодневка!


.:Правиш ли музика в момента?

М.Ш. – Последното нещо, което направих беше беше DVD-то на Гумени глави. Новите парчета ги направихме скоро – ей така, влязохме в студиото и ги записахме. В момента правим някои неща, музиката ми е като фрий-стайл, влизам без предварително да пиша текстове и т.н. Но в момента не мисля да издавам нещо. Като на борсата сме – чакай, чакай и като дойде момента, тогава ще издавам. Въпросът не е на всяка цена да се пуска нещо.

В момента е много странно как медиите подкрепят най-селската напаст. Защо си мислят, че българщината се изразява в това да се пеят сръбски песни на български и да се издават? Визията на Азис и Руши Видинлиев е една и съща. Като цяло всички момчета искат да приличат на педерунгели – ходят гримирани и с диадеми, като футболистите. Мъж с диадема – марш бе!

Или трябва да си мъж пола, даже някои рапъри излизат с поли в момента и с токчета... Ако и рапърите вече така правят и отида някъде да пея, какво, ще ме питат - къде са ти токчетата бе, мойто момче? Не е така работата, нещо много е извратено се случва в България в момента. Боли ме ку*а че всички са прости, в интерес на истината. Всички които слушат чалга са малоумни и въобще не мисля, че съм като съм от Варна и говоря по меко съм по-голям селянин. Напротив, явно доказателство има в поведението на варненци и разлика има – там все още се обличат читаво. А в София почти няма заведение, където да не пускат чалга, тук е Меката.


.:Изчакваш това да отмине или ще го атакуваш по някакъв начин ?

М.Ш. – Или ще ме обичат или не! Като не искат – не съм умрял за тях, винаги се оправям в живота. Уредил съм си живота така, че да правя достатъчно пари за да живея да си правя партитата и да се чувствам добре в нашия кръг хора.


.:Доколко са активни заведенията ти?

М.Ш. – В момента действащо заведение е това във Варна, а в София го затворихме, защото изтече договора. Ще изчакаме, може би есента ще атакуваме, ако има аудитория, защото рапърите се извратиха - DJ Станчо и “Снайпер”-истите пускат чалга. Сега вкарват чалга, само за да не е Мишо Шамара, защото не съм от София. Медиите и те не пропускат случай да обявят че съм тъп, а Спенса е куул.


.:Предприели сте търговия в сайта си?

М.Ш. – Интересното в сайта ми е, че започнахме да продаваме mр3-ки, видеоклипове и sms-и. Но това е първата крачка, все пак доста mр3-ки има и на сървърите и не очаквам веднага да стане. Всеки който вземе една пиратска mр3-ка е престъпник - все едно да дойде у вас някой и да си вземе видеото ти или телевизора. Така те убиват музиката.

Но нещата ще се променят в скоро време. Може да го пуснете за първи път: следващата ми амбиция е от тук нататък всичко, което е хип-хоп го обявявам за мой монопол, всеки който има претенцията че прави хип-хоп ще му счупя миризливите зъби , защото никой няма право оттук нататък да се занимава с това, след като всички го предадоха.

Аз и от глад да умра, то ще е с високо вдигната глава, защото знам, че съм направил нещо в което вярвам и не съм се предал.


*(Междувременно стана ясно, че на 6-ти април на Шамара беше издадена Щатска виза)Сподели.