Интервю с Mr. MORFEUS (Limbonic Art)

Pinterest LinkedIn +

За метъл феновете името Limbonic Art говори много: група-легенда от родината на блек-метъла – Норвегия, създадени през далечната 1993, едни от първите, които смесиха симфонични пасажи, класически елементи с мрачен безкомпромисен метъл, създавайки стила наречен по-късно симфо-блек.


През 2003 г., групата прекрати своята дейност след 5 студийни албума, но едната половина от дуото - Mr. Morfeus, изненада своите верни фенове с нова група - Dimension F3h. Стартирана като соло-проект още по времето на Limbonic Art, сега групата е в пълен състав, с един албум зад гърба си и готови идеи за втори. За всичко това подробностите от лидера й - самият Mr. Morfeus, в интервю на Георги Георгиев специално за Аvtora.com.


.: Георги Георгиев - Здравейте Mr.Morfeus, как сте? Нещо ново около Dimension F3h? Бихте ли представили всеки от настоящите членове с няколко думи? 

Mr. Morfeus – Чудесно се чувствам, благодаря! В Dimension F3h настъпиха някои малки промени относно състава на групата, смятам че вече имаме доста силен екип. Мистър [2]13 замести Thunderforce зад барабаните. В момента той свири и в норвежкaта група Kampfar, както и в някои други проекти. С него се срещнахме в края на миналата година и скоро си пролича, че той би паснал перфектно на нашия стил. Mr. Moe замества Mr. Krokmo на бас-китарата, открихме го от норвежката дет-метъл банда Cutthroat, доказан и способен музикант, истински отдаден на групата. Mr. Motvind все още кръстосва 6 и 7-струнните “брадви” за нас и е по-отдаден на това от всякога. Междувременно той напусна другата си група Arch Nemesis, за да се фокусира изцяло върху Dimension F3h. Ами и аз също съм там все още.


.: Кажи ни нещо за твоите проекти Metamorphosis и Echoes Of Death, как вървят нещата при тях?

Mr. Morfeus – Ами всъщност няма нищо за казване. Те отдавна са мъртви. Нямам идея защо са упоменати в уебсайта ни, след като те са само групи от моята младост - нищо сериозно, просто свирихме за удоволствие. Впрочем в Metamorphosis участваше и Mr. Motvind като китарист.


.: Слушайки дебютният Dimension F3h албум “Reaping the World Winds”, прави впечатление твърдото му звучене, пълен с множество разнообразни идеи, но без да се скъсва и с метъл корените. Трудно ли е да се спре с блек-метъла и да се започне нещо ново?

Mr. Morfeus – Хе-хе, не съм сигурен дали е удачно Dimension F3h да се окачестви като блек-метъл, както и да е – оказа се трудно да зарежа изцяло метъла, тъй като това беше първоначалното ми намерение с тази група. Идеята ми е да пресъздам точно това, което възниква в съзнанието ми и мисля, че точно това ще направя. Дали ще е метъл или нещо друго, няма кой знае какво значение, стига да съм доволен от крайния резултат, това е най-важното.


.: Как би описал музиката на Dimension F3h? 

Mr. Morfeus – Предпочитам да не го правя. Смятам че съчетаваме огромен брой стилове наведнъж, тъй че не би могло да се определи дали стилът ни е този или онзи. Един приятел, който неведнъж ни е интервюирал, озаглави едно от интервютата ни “Bladerunner Trash” и това заглавие доста ми допадна. Мисля че ни подхожда и музикално и душевно. Ние имаме много футуристични елементи в музиката си, също и много траш.


.: Какво е мнението ти относно включването на женски вокали в метъл парчетата? В “In A Dream Like State Of Mind” и “Paint Me Something Bleach” има женски участия, ще продължите ли в този аспект и ще направите ли песни дори с изцяло женски вокали? 

Mr. Morfeus – Вероятно няма да има никакви женски вокали в предстоящия албум. Нищо още не е абсолютно сигурно, но до тук все още нямаме никакви мелодии, които да изискват женски глас. Може би когато задълбая по-надълбоко във вокалните аранжименти ще попадна на нещо такова, но не и сега. Все пак песен изпълнена изцяло от жена би могла да бъде доста интересна - добра идея…


.: В първия ви албум има две изцяло електронни композиции - “Waterworld” и “Reborn”. Да очакваме ли за в бъдеще изцяло електронен албум от Morfeus?

Mr. Morfeus – Ааа, не съм сигурен. Първоначалната идея за Dimension F3h беше да направим цял албум единствено с електронни звуци, но това така и не стана. Сега ако опитам пак, вероятно ще се получи отново метъл албум. По дяволите, сигурно съм прокълнат… За момента нямам никакви планове за електронен албум, прекарвам си наистина добре с бандата - такава каквато е и се надявам да не ми се налага да правя неща различни от тези които правя сега, ’щото наистина се кефя.


.: По принцип какви са плановете ви за концертна изява – ще видим ли Dimension F3h на някой от летните фестивали?

Mr. Morfeus – Ще направим колкото е възможно повече концерти. Ние обичаме много свиренето наживо и правим дяволско шоу. Сега с двама нови участници, които са наистина отдадени на бандата, сценичните ни изпълнения се подобриха доста и можете да очаквате наистина готини неща. Но за момента ще се концентрираме изцяло върху следващия ни албум.


.: Сега е доста модерно за метъл банда да издава албум, включващ истински симфоничен оркестър – Dimmu Borgir, Cradle Of Filth, Diabolical Masquerade и т.н. Мисли ли сте някога да направите нещо подобно? И какво е мнението ви по въпроса по принцип? 

Mr. Morfeus – Хм, не бих казал, че идеята е особено добра, предвид колко пъти е използвана досега, но е интригуваща. Вече не работя толкова в сферата на класиката, а и не изпитвам необходимост от включването на цял оркестър. Естествено друг аспект е, че това изисква огромни парични суми, каквито ние нямаме.


.: Първият ви Dimension F3h албум беше издаден от Hammerheart Records. Как избрахте този лейбъл и какво стана с Nocturnal Art (лейбълът на Samoth от Emperor – бел. авт.)? 

Mr. Morfeus – Избрахме Hammerheart, понеже почувствах, че това ще ни е от полза, защото те работиха доста добре за нас, когато свирех в Limbonic Art. Мисля че Nocturnal Art никога не бяха така заинтересовани от групата и вероятно са смятали че Dimension F3h ще бъде сходно с Limbonic Art.


.: Няколко думи за обложката и дизайнът на албума? Предполагам че ти си авторът? Как виждаш бъдещето си на уеб-дизайнер?

Mr. Morfeus – Да, обложката е мое дело. Винаги съм имал страст към графиките и обожавам да създавам визии. Също обичам да правя и уеб-дизайн, въпреки че не мога да си представя да го правя за други хора. Това е много работа и поддръжката, ъпдейтите и всичко останало свързано с един сайт изискват много свободно време, каквото аз нямам. Едва успявам да поддържам и ъпдейтвам собствения си сайт за съжаление.


.: Тук в България ти си по-известен като половината от Limbonic Art и много фенове биха искали да знаят какво се случи с тази велика банда? Има ли някакви шансове за реюниън все пак? Каква бе причината за разпадането на групата? 

Mr. Morfeus – Ами няма да говоря много за Limbonic Art и не искам да задълбавам повече в това. Прекратихме, защото почувствахме, че всичко каквото искахме да направим е направено и не бихме стигнали по-далече. Засега категорично не се планира реюниън на Limbonic Art!


.: Чувал ли си се скоро с Daemon, подържаш ли някакви контакти с него? 

Mr. Morfeus – Да, както и преди, така и сега се виждаме често. Имаме доста неща за вършене заедно и не си тряскаме вратите един на друг. Не сме врагове или нещо такова, ако това имаш предвид.


.: Поддържаш ли контакти с други метъл проекти в Европа или такива от други части от света? Нещо против да изброиш някои? 


Mr. Morfeus – Ами, не много, главно се фокусирам върху моите си неща и това винаги е било най-важно за мен. Не тичам насам-натам търсейки да се запозная с този или онзи, но през годините сме кръстосвали пътища с доста банди - и известни и неизвестни, и естествено това ми е създало дружба с хора, които иначе никога не бих срещнал. Страшно съм благодарен за турнето ни с Emperor - първият път, когато излязохме зад граница, също и с Morbid Angel беше страхотно турне, със страхотни хора и банди! Всички, с които сме се срещали по турнета са били супер и въпреки, че нямам никакви близки контакти с никой от тях наистина съм доволен, това те вдъхновява и насърчава да продължаваш с турнетата и занапред.


.: Трудно ли е да свириш метъл в днешно време? Смяташ ли, че си проспериращ музикант? 

Mr. Morfeus – Никога не съм мислил, че музиката която свиря е твърде сложна, винаги съм считал, че е доста лесно и не е нещо, което си заслужава да се дискутира. Аз лично не се смятам за музикант въобще, по-скоро аз съм композитор. Не съм особено добър в свиренето на какъвто и да е инструмент, но мисля че в случая това е един вид предимство. Считам и че ми предстоят още много години на композиране, за което нямам търпение.


.: Какво означава за теб понятието “комерсиална музика”, смяташ ли че блек-метъла се е превърнал в такава през последните десет години? Важно нещо ли е имиджът за една група или музиката би трябвало да стои на първо място? 

Mr. Morfeus – Като начало искам да кажа, че най-малко ми допадат хората крещящи “комерсиален боклук” и бла-бла-бла… Не изпитвам уважение към такива хора. Вероятно аз самият не съм особено ъндърграунд, но и не ми пука особено. Искам моята банда да е колкото е възможно по-добра, но не бих пожертвал за това своята артистична почтеност. Щом правя музика, която смятам за готина и която ме бута напред, всичко е добре. Занимавам се с всякаква музика, харесвам мрачния блек-метъл, но също харесвам и неща, които биха накарали заклетите метъли да си оскубят косите! Мисълта ми е – правя каквото искам и не се тормозя много какво мислят другите!


.: Каква музика предпочиташ за слушане в свободното си време? Имаш ли любими банди, парчета, албуми и т.н.? 

Mr. Morfeus – Слушам много и различни неща. В момента си седя на работа и слушам някакъв шантав гоа-транс, който намерих в Интернет. Обикновено не слушам много музика когато съм в къщи, ’щото повечето време когато съм у дома правя музика. Слушам много собствените си неща, като ги преслушвам откривам непрекъснато моменти, от които не съм напълно доволен. Разбира се, някои банди си пускам по-често отколкото други, в момента впрочем слушам най-много Metallica. Също Nile, Prodigy, много от старите ремикси на Commodore 64, направо съм фанатик на тая стара машина. Слушам също Slipknot, Slayer и още хиляди други неща...


.: Как виждаш бъдещето за блек-метъла и по принцип за твърдата музика като цяло? 

Mr. Morfeus – Честно казано не знам! Мисля че ще продължи да се развива, със своите върхове и спадове. Забелязвам голям растеж в транс-сцената в момента, дет метъла отново се завръща, и мисля че метъла в днешно време като цяло се приема все по-добре от обществото. Дали това е добре или не - нямам идея.


.: Благодаря за отделеното внимание!

Mr. Morfeus – И аз благодаря за това интервю! Надявам се някой ден да се видим наживо! Наздраве!

Сподели.