Интересни факти за трагикомедията „Великият диктатор“ на Чарли Чаплин

Pinterest LinkedIn +

На 16 юли, неделя, от 15:00 ч. БНТ 1 ще излъчи емблематичния филм на Чарли Чаплин „Великият диктатор“. Предлагаме ви няколко любопитни факта за тази пародийна сатирична трагикомедия.

1. Първият звуков филм
Единайсет години след края на нямото кино „Великият диктатор“ е първият звуков филм на Чарли Чаплин със записан диалог, продуциран изцяло от режисьора и актьора Чаплин.

2. Изпълнение на две роли
Чаплин изпълнява две роли във филма – на еврейски бръснар и на европейския диктатор Аденоид Хинкел. За филма отбелязва: „Бих искал да помогна на всеки – ако е възможно – на евреин, неевреин, чернокож, бял човек…“ и дълго пише финалната реч на диктатора.

3. Забрана в Германия
Адолф Хитлер забранил показването на филма „Великият диктатор“ в Германия и във всички окупирани страни, което продължило до 1957 г. Но самият диктатор си осигурил лична прожекция на копие, доставено през Португалия, и дори го гледал два пъти. Германски войници също гледали филма в Гърция като някои напуснали салона, а други останали.

4. Съвпадения
Хитлер и Чаплин са родени в един месец и славата им съвпада във времето, Чаплин обаче е добре запознат с Хитлер и още година преди началото на Втората световна война започва да пише сценария на „Великият диктатор“.

5. Номинации
„Великият диктатор“ има пет номинации за „Оскар“, печели наградата в Топ 10 от Националния съвет за кино на САЩ и наградата на критиката в Ню Йорк за главна роля на Чарли Чаплин, която той отказва да получи.

6. Финансирането на „Великият диктатор“
Въпреки натиска в Америка по това време, Чарли Чаплин снима тази антинацистка комедия с лични пари в момент, когато САЩ и Германия поддържат взаимно политика на неутралитет. Той рискува да фалира, ако киносалоните откажат да разпространяват филма му, но се чувства длъжен да осмее диктатора. Но кината не отказват и „Великият диктатор” се нарежда сред най-гледаните заглавия за годината.

Гледайте филма „Великият диктатор“ на 16 юли, неделя, от 15:00 ч. по БНТ 1!
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.