Inside Out - филмът, който връща Pixar на анимационната карта

Pinterest LinkedIn +

През последните няколко години Pixar не успяваше да задържи успеха, който си извоюва с филми като Toy Story (Играта на играчките) и Monsters Inc (Таласъми ООД). Не че анимациите на студиото станаха по-малко гледани, но сякаш излизаха само продължения на конвейр. Inside Out (Отвътре навън) променя това.

Продукцията е режисирана от Пийт Доктър (Monsters Inc.) и дебютанта Роналдо дел Кармен и разказва историята на малко момиче и емоциите в главата му. Буквално.

В случай, че не сте се докосвали до трейлърите на анимацията, Inside Out наистина има за главни герои човешките чувства радост, гняв, отвращение, страх и тъга - всеки със свой собствен чар.

Напълно естествено фокусът е върху само двама от персонажите - радостта и тъгата - две героини, които поемат на пътешествие из страната на човешката същност. Останалите три емоции обаче, също успяват да “огреят” екрана - както се казва, всеки с номера си. 

Бяс див е най-забавен - той е там, за да разсмива и децата, и възрастните, а най-готиното при него е когато откриеш себе си във всеки от гневните му изблици за най-дребничките неща. Страх и Погнуса почти нямат изключителни моменти, но все пак са важна част от историята и от същността на малкото момиченце, в чиято глава живеят. Както филмът показва, липсата на дори една от емоциите, може да предизвика неочаквани обрати в поведението на човек.

Говорейки за човешкото държание, трябва да отбележим, че най-забавното на Inside Out е начинът, по който обяснява мислите, които ни спохождат всеки ден - дори простички неща, които ни идват на ум и настроенията, с които ги възприемаме. 

В много аспекти, филмът не е детски, а всъщност е много по-подходящ за по-големите зрители. Има някои шеги, които малчуганите едва ли ще разберат, преди да го гледат отново след години. А това със сигурност ще стане.

Както 100% от анимационните продукции, които се излъчват в България, Inside Out също е озвучен на български. Колкото и да не се харесва на много хора, това е лесно обяснимо - част от аудиторията, към която е насочен филмът, вероятно не може дори да чете. Още повече да оцени таланта на американските актьори, които дават гласа си на персонажите. 

За сметка на това обаче, от българска страна качеството също е високо - кастът е начело с певицата Мария Илиева  в ролята на Радост. Разбира се при превода се губят някои от шегите, но в това отношение забележките са лесно пренебрежими. 

В случая няма значение дали ще погледнем цялостната картинка или всеки от елементите й - Inside Out си заслужава гледането. Дали ще заведете своето дете или детето в себе си, е без значение. Ще се посмеете доста, а може да пуснете някоя друга сълза, защото лентата определено предизвиква и меланхолия в някои свои моменти (Тъга поема управлението в тези сцени). 

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!

Каквото и да стане, едно е сигурно - ще искате отново да гледате творението на Pixar. А студиото ще се погрижи да има поне едно продължение повече, отколкото е нужно.

Сподели.