"Утреландия" - смел опит на Disney извън утвърдените поредици

Pinterest LinkedIn +

Tomorrowland (Утреландия) е най-новият проект на известния американски режисьор Брад Бърд. Ако по някаква случайност това име не ви говори нищо, то вероятно филми като Ratatouille (Рататуй), The Incredibles (Феноменалните) и The Iron Giant (Железният гигант) ще ви подсетят - именно той е геният зад въпросните анимации.

Четири години след Mission: Impossible - Ghost Protocol (Мисията Невъзможна: Режим Фантом) Брад Бърд се завръща с епично приключение, за което му помагат Disney и Деймън Линделоф в ролята на сценарист.

Ако трябва да опишем историята на Tomorrowland с няколко думи, то тя разказва за момиче с такава страст към науката, че бива избрано да достигне мистична страна. Страна, която се нуждае от нейните знания и креативност. А това важи и обратното с пълна сила. 

На пръв поглед филмът е насочен към sci-fi феновете, но всъщност е истински забавен за децата. Като класиките на Disney, "когато бяхме малки" - както казва един от героите.

Ако погледнете на Tomorrowland с внимание върху детайлите, със сигурност ще видите много грешки, дупки в сценария, както и събития, които не са обяснени особено добре в хода на лентата. Ключът в случая е да влезете в киното като дете - с изчистено съзнание и гладно за нови приключения. В този смисъл всъщност напомня за Super 8 (Супер 8) на Джей Джей Ейбрамс и Стивън Спилбърг.

Без да издаваме сюжета, няма как да не отбележим нещо много важно. Деймън Линделоф и Брад Бърд заслужават уважението ни за това, че са създали оригинална продукция, която не се основава на книга, сериал, видео игра… не е продължение, предистория или рестартиране на популярен франчайз - тенденция, която се забелязва все по-отчетливо в холивудското кино.

В каста на Tomorrowland срещаме няколко много добри млади актьори начело с Брит Робъртсън (Under the Dome) и Рафи Касиди (Snow White and the Huntsman). Две истински талантливи актриси, на които им предстои бляскаво бъдеще (стига да не пропаднат в капана на известността, както направиха други деца-знаменитости като Макколи Кълкин и Линдзи Лоън, например).

Британската звезда Хю Лори, станал значително по-известен с ролята си на доктор Грегъри Хаус в сериала House MD (Доктор Хаус), е чудесен както винаги.

Забавно е да видим и Джордж Клуни да не играе... Джордж Клуни. В повечето си филми той се превъплъщава в герой, който силно напомня на публичната му персона - забавен плейбой със силна харизма и лидерски умения, които карат всеки да пожелае да последва стъпките му. Но не и този път. Тук Клуни е застаряващ и сърдит, едно пораснало момче, което макар някога да е било с големи мечти, е било ударено силно от реалността и трудностите на живота. 

Химията между членовете на актьорския състав се усеща и ако не бяха "дупките" по пътя, Tomorrowland щеше да е филм, за който да се говори години наред. 

Sci-fi драмата не е за страната Утреландия, а за пътуването към нея. Малкото сцени, които ни показват каква е тя в разцвета си, са и най-интересното, тъй като Бърд знае как да ги заснеме и го прави с размах.

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!

Ако пренебрегнем тези "подробности", Tomorrowland определено е един от по-добрите филми на 2015-та и вероятно ще завърши годината някъде в златната среда. Няма да е сред първенците, но със сигурност няма да е и в дъното на класациите.

Добър опит на Disney в създаването на по-оригинални истории, вместо да залага на утвърдени франчайзи. Дано противоречивото му представяне в боксофиса да не откаже студиото от подобни инициативи.

Сподели.