"Инкогнита" - какво се крие зад бариерите на познатото

Pinterest LinkedIn +

"Инкогнита" е филм на режисьора Михаил Пандурски по мотиви от повестта на Павел Вежинов "Бариерата". Премиерата на лентата беше в рамките на Киномания 2012, а главните роли са поверени на Георги Стайков и Ива Гочева.

Повечето от вас вероятно знаят, че Павел Вежинов е един от малкото автори в българската литература със слабост към фантастиката. Факт, който до голяма степен се отразява върху екранизациите на произведенията му.

"Бариерата" е повест, екранизирана за пръв път през 1979 година. Едноименният филм, чийто режисьор е Христо Христов, следва почти напълно литературния оригинал, което не е изненадващо, защото сценарият е дело на самия Вежинов. Лентата постига впечатляващ успех и печели няколко отличия на Международния филмов фестивал в Москва.

"Инкогнита" е копродукция на БНТ и "Камера" (Димитър Гочев и Росен Цанков) и не е римейк на "Бариерата", въпреки че използва същото литературно произведение като основа.


Няма да сравняваме двете екранизации, най-малкото защото "Инкогнита" използва само мотиви от повестта. Освен това ако сте гледали "Бариерата", сами ще можете да решите има ли място за сравнение между двата филма. Още по-лесно би било, ако познавате и повестта. Ако обаче не сте попадали нито на филма на Христов, нито книгата на Вежинов, вероятно по-трудно ще възприемете "Инкогнита".

Предишните ленти на режисьора Пандурски - "Единственият свидетел" и "Голгота" - са създадени през деветдесетте години на миналия век. Над сценария на "Инкогнита" режисьорът работи заедно с Николай Акимов, който е съсценарист и на "Голгота".


Всъщност в "Инкогнита" сюжетът на повестта на Вежинов е променен почти до неузнаваемост, осъвременен е и се е превърнал по-скоро в отправна точка на една съвсем нова интерпретация.

"Бариерата" проследява историята на един разведен, самотен и сравнително известен композитор, който се запознава с необикновена млада жена. Композиторът Манев, първоначално изненадан от появата момичето в живота си, постепенно го опознава и се сближава с него.

Така той открива, че тя притежава необикновени способности, но се оказва неспособен да премине "бариерата", разделяща реално от нереално, която за нея не съществува.


Нещо подобно се случва и в "Инкогнита". Известният диригент Антон Хорн (Георги Стайков) се готви да започне работа над нов проект, наречен "Прометей". В деня, в който получава нотите на произведението, той се запознава с Доротея (Ива Гочева) - странна млада жена със свръхестествени способности. Нейната поява променя изцяло живота на Хорн.

Главните роли са поверени на Георги Стайков, когото освен със сериала "Къде е Маги?" вероятно свързвате и с превърналия се в класика филм "Вчера". Със сигурност сте го гледали и в нашумели заглавия като "Тилт" и "Мисия Лондон". Стайков се снима и в множество чужди продукции, сред които са екранизациите по трилогията "Милениум" ("Мъжете, които мразеха жените"). Партнира му Ива Гочева, за която "Инкогнита" е дебют в киното.


"Инкогнита" е последният филм, в който се снима един от най-интересните български актьори - Наум Шопов. Неговата творческа биография е изключително богата, а сред филмите, в които повечето от вас вероятно са го гледали, са "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Инспекторът и нощта" и "Крадецът на праскови".

В актьорския състав на "Инкогнита" не липсват и други интересни имена, сред които са Стефан Данаилов, Валентин Ганев и Бойка Велкова. А ако се вгледате внимателно в местата, на които е заснета лентата, със сигурност ще разпознаете и повечето от тях.

Композитор на музиката, която определено е сред впечатляващите неща във филма, е Константин Цеков от ФСБ.  Изпълнението е на симфоничния оркестър на Мариинския театър в Санкт Петербург.


"Инкогнита" не е комерсиален филм. Неговата абстрактност е изключително взискателна към зрителите, но колкото и съсредоточено да гледате, лентата със сигурност ще ви накара да си зададете множество въпроси. Или поне да си припомните повестта на Павел Вежинов и мита за Прометей.

Сподели.