Илон Мъск: 5 неща, които трябва да знаете за милиардера

Pinterest LinkedIn +

Скоро след актрисата Амбър Хърд финализира развода си с холивудската звезда Джони Деп, се заговори, че тя излиза с друга популярна и доста добре финансово осигурена личност - милиардера Илон Мъск.

Оказа се, че слуховете са истина. Илон и Амбър многократно бяха засичани да се държат за ръце, а наскоро красавицата потвърди връзката им в Instagram. Тя сподели снимка, на която се вижда, че двамата са на вечеря, а на бузата на милиардера ясно личи следа от червено червило – същото, с което Амбър е избрала да подчертае грима си.Но какво все още не знаем за основателя на PayPal, Tesla Motors и SpaceX.

1. Израснал е в Южна Африка

Майка му Мей Мъск има модна кариера, която не е прекъснала въпреки своите 68 години, а баща му Ерол е пилот, моряк и инженер. От ранна възраст Илон изпитва интерес към бизнеса. Още на 10 години купува първия си компютър със спестени от него пари, а на 12 създава играта Blaster, която продава за 500 долара. През 1989 г. учи в канадския Queen’s University, а през 1992 г. записва университет в Пенсилвания.

Публикация, споделена от Amber Heard (@amberheard) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

2. Създал е няколко ужасно успешни компании

Със своите 15 милиарда долара 45-годишният мъж е 80-тият най-богат човек в света. Той е съосновател на PayPal, основател на компанията за космически изследвания SpaceX и един от първите инвеститори в Tesla Motors. Той създава дизайна на първата кола на марката и през 2008 г. става президент на компанията. Неговата работа е насочена към ограничаването на глобалното затопляне, като се използват алтернативни енергийни източници. Надява се съвсем скоро да се осъществи и първия пасажерски полет до Марс.

3. Губи първото си дете заради Синдром на внезапната детска смърт

Мъск и първата му съпруга Жустин посрещат рожбата си през 2002 г. Когато бебето е едва на десет седмици, то умира вследствие на Синдрома на внезапната детска смърт. С помощта на ин витро процедури двойката има пет сина – близнаците Грифин и Хавир, родени през 2004 г., и тризнаците Деймиън, Саксон и Кай, родени през 2006 г. Двойката се разделя през 2008 г. след осемгодишен брак.

4. Жени се и се развежда са втората си съпруга два пъти

Талула Райли и Илон започват да се срещат скоро след развода му. Женят се през 2010 г. и се развеждат две години по-късно. През 2013 г. отново сключват брак, но връзката им отново не потръгва. Разделят се през декември 2014 г., след като Илон подава молба за развод. Звездата от "Гордост и предразсъдъци" и "Западен свят" заявява, че би се врекла във вечна вярност с Илон за трети път, тъй като все още са "най-добрия приятели".

5. Той е вдъхновил образа на Тони Старк от поредицата Iron Man (Железният човек)

Робърт Дауни-джуниър разкрива, че е изследвал работата на Мъск при подготовката си за ролята на Старк. "Идеята беше за човек, който може да направи всичко. Това е Илон, нали? Той обича да казва, че инженерството е близо до магията. Наистина го вярва", казва режисьорът Джон Фавро пред The Telegraph.

Публикация, споделена от Elon Musk (@elonmusk) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Сподели.