Ицо Хазарта за "гордостта на подмазвача, който бърза да оближе там, където дори не са го и помолили"

Pinterest LinkedIn +

Както обикновено, музикантът Ицо Хазарта не остана безучастен към поредната пошлост, която влезе в новинарските емисии през последните часове. Става въпрос за уволнението на доц. Осиковски от УНСС, което беше предизвикано от коментар на доцента по повод посещение на премиера в университета Бойко Борисов дни преди изборите.

"Политическият агитпроп няма място на университетска територия. Беше допуснато един български университет да се превърне в снимачна площадка за ЖипкаТВ. СРАМ", написа в социалните мрежи Мартин Осиковски в деня на посещението.

20 дни по-късно последва дисциплинарно уволнение с мотива, че преподавателят разпространява неверни твърдения, които уронват престижа на учебното заведение. "Самите обвинения са доста тежки, в някои медии имаше обвинение за политически слугинаж и други неща, които няма как да бъдат приети, ако това остане без последствия, без реакция, това означава, че наистина има такива неща", заяви в своя защита ректорът на УНСС проф. Димитров. От университета обясниха още, че посещението на Борисов не е било предизборна агитация, а е свързано с откриването на новопостроен корпус в учебното заведение.

"Тя е различна от всички други институции, тя не е предприятие, университетът означава общност. Когато в техните редици се появят надигащи се гласове на несъгласие, на притеснение, на загриженост, дори малко по-шумна, то тогава тези гласове винаги са свидетелство за наличие на добър вътрешен имунитет", коментира доц. Мартин Осиковски.

Студенти на доцента организираха онлайн петиция против уволнението му, която до момента е събрала над 4000 подписа. Глас в негова подкрепа надигна и Хазарта, който изрази принципната си позиция по въпроса:

Отвратителният случай с несправедливото уволнение на доц. Осиковски от УНСС е хубав пример за това докъде може да стигне някой в желанието си да се покаже добър слуга на властта. Ние често критикуваме един или друг управляващ за недостатъците му, но рядко се вглеждаме в държанието на интелигентните и успели хора, които го подкрепят.

Да те изберат за президент на европейска държава и ти да си мълчиш, докато началникът те пощипва по ухото.

Да си професор по медицина и да си мълчиш, докато този до тебе бълва порой от глупости, обидни както за всеки лекар, така и за който и да е нормален българин.

Да си интелигентен човек и в личните си разговори да се подиграваш на някого за простотията му, а пред медиите да хвалиш неговата мъдрост.

Това мълчание и държание легитимира простака, то го прави възможен – както във властта, така и навсякъде другаде. Простакът няма вина за своята простотия – не всеки е имал шанса да получи добро възпитание или хубаво образование. Какво да кажем обаче за умния, дето отлично вижда с кого си има работа и не само, че си мълчи, ами понякога даже гледа и да го похвали? Не е ли той истинският виновник?

Несправедливото уволнение на доц. Осиковски от УНСС не е просто нечия срамна постъпка, то е позор за целия университет. То е гордостта на подмазвача, който бърза да оближе там, където дори не са го и помолили.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.