Ицо Хазарта против помощите за музиканти, отпуснати от правителството

Pinterest LinkedIn +

Днес правителството взе решение да подкрепи финансово около 1000 български музиканти, които не могат да упражняват професията си поради ограниченията, наложени заради ковид епидемията. То дойде в отговор на отворено писмо, инициирано от певицата Рут Колева и подкрепено от Фики Стораро, Графа, Орлин Павлов и др. Колева се срещна с министри от кабинета Борисов и часове по-късно обяви в студиото на bTV, че се е стигнало до решение изпълнителите да получат като помощ няколко минимални заплати, с които да могат да си платят сметките.

Идеята и решението моментално предизвикаха бурни дискусии в мрежите. Според някои музикантите действително имат нужда от глътка въздух, а според други именно в техния бранш най-често се укриват доходи и не е редно да бъдат подпомагани чрез държавния бюджет.

Категорична и както обикновено, добре аргументирана позиция по темата зае небезизвестният им колега Изо Хазарта. Рапърът, който преди броени дни посрещна на бял свят третата си дъщеричка, написа във Фейсбук:

"Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Компенсации (а не „помощи‘) за 2020 г. трябва да бъдат отпускани според доходите, които музикантът е декларирал и според данъците и осигуровките, които е платил през последните една, две или три години.

Нищо справедливо няма в това да приравниш хитреца, който крие 90% от доходите си, с някой, който дава десетки хиляди левове на държавата всяка година. Вярвам, че правителството има интерес да стимулира всеки човек да плаща данъци върху реалните си доходи и смятам, че сега е идеалният момент да го покаже".

Хазарта сподели свои мисли по темата за въвеждане на задължителна квота за излъчване на българска музика в медиите:

"Относно задължителната квота за излъчване на българска музика в медиите – това винаги е бил спасителният пояс на всички некадърници. Подобна квота би имало логика да се приложи единствено в държавното радио и в БНТ. Изключително нечестно е да бъдат принуждавани частни медии да излъчват нещо, което не искат.

Като не умееш да направиш хубава песен – дай да направим закон, с който да ни въртят тъпотиите по радиа и телевизии".

Според вас трябва ли музикантите да бъдат подкрепени от държавата в момент, в който не могат да изкарват пари поради наложените ограничения?
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.