И "Питър Пан" от 1953 г. беше обявен за расистки филм

Pinterest LinkedIn +

Стрийминговата услуга "Disney+" ограничии достъпа до някои стари свои филми заради наличието на оскърбителни расистки стереотипи в тях, съобщава "Mirror". Сред тях са анимационните ленти "Питър Пан" от 1953 г. и "Дъмбо" от 1941 г. 

Анимациите вече не са достъпни за деца под седем години. Младите потребители на услугата могат да ги гледат само след изрично разрешение от родител. Ограничения бяха наложени и над приключенския филм "Швейцарското семейство Робинзон" от 1960 г. и на анимацията "Аристокотки" от 1970 г.

Предупреждението, което се изписва преди излъчването на филмите, гласи: "Тази програма включва негативно представяне и/или лошо отношение към хора или култури. И тогава, и сега тези стереотипи са били и са погрешни“.  Добавя се още, че вместо да премахнат това съдържание, от компанията искат да признаят "вредното му въздействие", да се учим от него и да предизвикат разговор, "за да създадем заедно едно по-приобщаващо бъдеще".

Предполага се, че „Питър Пан“ е бил "санкциониран" заради факта, че във филмчето индианците са наричани „червенокожи“.
В „Дъмбо“ са били забелязани стереотипни образ на хора от негроидната раса, а в „Аристокотки" са пародирани азиатци.

През ноември 2019 г. беше съобщено, че Дисни започва да предупреждава за расизъм в по-старите си филми като "Лейди и скитникът", "Дъмбо", "Аристокотки" и "Книга за джунглата".
През май стана известно, че песента на сиамските котки ще бъде премахната от римейка на анимационния филм "Лейди и скитникът".

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.