Hyundai създаде въздушна възглавница за панорамни покриви

Pinterest LinkedIn +

Тя ще защитава пътниците при преобръщане, включително и когато покривът е отворен.

Панорамните покриви са сравнително популярна екстра и все повече автомобили вече имат такива. Те носят специфични рискове, особено при катастрофи с преобръщане. За да намали рисковете, Hyundai разработи първата в света въздушна възглавница за панорамни покриви, съобщава "Roadshow".

Разработката е дело на звеното Hyundai Mobis на концерна. Въздушната възглавница е интегрирана в касетата на панорамния покрив. Тя може да се раздуе за 0,08 сек. и изпълва почти цялото пространство на тавана. По този начин трябва да предпази пътниците от наранявания и дори от изпадането им през тавана при преобръщане на колата.

Сензори в автомобила разпознават кога той се преобръща и активират въздушната възглавница. Допълнителна система пък отчита дали покривът е отворен или затворен.

Компанията казва, че разработката ѝ вече е минала през тестове на пътя, тестове за сигурност, както и тестове за надежност, включително при вибрации, силно нагряване и др. Разработена е и необходимата технология за внедряване на въздушната възглавница в масово производство. Подадени са и документи за 11 патента, свързани с проекта.

Засега не се дава конкретен срок, когато въздушната възглавница за панорамни покриви ще бъде част от оборудването на сериен автомобил. От Hyundai Mobis обаче загатват, че това може да се случи още при следващото поколение на SUV-а Genesis.

Сподели.