Хубава книга - слаб филм, или какво губим по пътя от страницата към екрана

Pinterest LinkedIn +

Следващите пет заглавия са пример за онези случаи, в които, ако не сте чели книгата, вероятно няма да сте разочаровани от филма, но няма и да разберете защо всички твърдят, че романът е страхотен.

Всички сме се сблъсквали със ситуация, в която прекрасна книга по някаква причина се превръща в неочаквано слаб филм. Дори няма да споменаваме всички неудачни опити за екранизации на класики като "Тримата мускетари" на Дюма. Естествено, не липсват и случаи, в които не особено впечатляващо произведение се превръща в прекрасен филм. Най-често обаче по пътя от страниците към екрана се губи по нещо от есенцията на оригинала.

"Престиж" на Кристофър Прийст

Ако не сте чели романа на Кристофър Прийст (Christopher Priest), филмът на Кристофър Нолан (Christopher Nolan) няма как да ви е разочаровал. Още повече с такъв актьорски състав - Крисчън Бейл (Christian Bale), Хю Джакман (Hugh Jackman) и Скарлет Йохансон (Scarlett Johansson), които са напълно достатъчни, за да направят всеки филм успешен.

Ако сте прочели първо романа обаче, със сигурност ще останете неприятно изненадани. Не само защото действието в лентата на Нолан е толкова объркано, че не ни е съвсем ясно как зрителите, които не познават книгата, разбират какво се случва. Едва ли ще намерите логично обяснение и за промените в сюжета.

"Хобит" на Толкин

Феновете на Питър Джаксън (Peter Jackson) може и да не се съгласят, но пък феновете на Толкин (Tolkien) са единодушни, че в този случай екранизацията се е отдалечила твърде много от книгата. И ако не познавате романа, няма причина да не приемете филма безпристрастно (което не означава, че няма да му намерите недостатъци).

Остава обаче въпросът как една доста скромна като обем книга, каквато е "Хобит. Билбо Бегинс или Дотам и обратно" (The Hobbit, or There and Back Again), се превръща в три много дълги филма.

"Деветата порта" на Артуро Перес-Реверте

Да, филмът е на Роман Полански (Roman Polanski), а в главната роля е Джони Деп (Johnny Depp). Въпреки това лентата може да ви хареса само ако не сте чели книгата. Не само защото романът на Артуро Перес-Реверте (Arturo Pérez-Reverte) е сериозно осакатен при филмирането, но и защото основната идея в него е съвсем различна от тази във филма.

Ако сте чели книгата, със сигурност ще се чудите какво става, докато гледате филма, защото в него липсва сюжетната линия, която в книгата е основна. Положителното е, че, стига да не знаете, че е екранизация и никога да не сте попадали на романа на Реверте, има голяма вероятност лентата The Ninth Gate да ви хареса.

"Северно сияние" на Филип Пулман

Трилогията на Филип Пулман (Philip Pullman) His Dark Materials (Тъмните му материи) е от онези детски книги, които възрастните обичат не по-малко от самите деца. Northern Lights (Северно сияние) е първата част от трилогията, отличена с медал "Карнеги" за детска литература. Филмът The Golden Compass (Златният компас) е базиран именно на нея.

И е истински касов провал, въпреки впечатляващия каст начело с Никол Кидман (Nicole Kidman) и Даниел Крейг (Daniel Craig). За да разберете неуспеха му обаче, задължително трябва да сте чели книгата, защото в противен случай изглежда напълно необясним. Филмът съвсем не е лош, просто романът е много по-добър.

"Момичето с перлената обица" на Трейси Шевалие

Още един случай, в който лентата, въпреки страхотните актьори, по някаква причина не успява да улови и да предаде очарованието на книгата. Романът на Трейси Шевалие (Tracy Chevalier) описва прекрасно не само създаването на прочутата картина на Вермеер, но и цялата епоха.

Филмът също до известна степен успява да улови тази атмосфера, освен това в главните роли са Колин Фърт (Colin Firth) и Скарлет Йохансон (Scarlett Johansson). Въпреки всичко обаче, независимо от трите му номинации за "Оскар", ако го гледате преди да сте прочели книгата, никога няма да разберете защо именно този роман прави Трейси Шевалие световноизвестна.

Сподели.