Хитов корейски исторически сериал тръгва по БНТ

Pinterest LinkedIn +

От 30 юли БНТ1 започва излъчването на хитовия корейски сериал "Съкровище в двореца". Той е една от най-успешните корейски телевизионни продукции, вече излъчвана в над 90 държави по цял свят: от Австралия, Канада, Гърция, Румъния, Унгария, Испания, Франция до Зимбабве, Афганистан, Шри Ланка и др.

Поредицата разказва удивителната история на Великата Чан-гъм – първата жена в корейската история, издигнала се до изключително престижна позиция в йерархията на кралския двор. Действието в сериала се развива през ХVІ в., когато корейското кралство се нарича Чосон. Филмът пресъздава епохата, в която патриархалните конфуциански нрави поставят жените в подчинено положение: те нямат право да ходят на училище, да влизат в библиотеки или да заемат правителствени постове.

Историческият контекст на сюжета прави историята за общественото израстване на Чан-гъм още по-интригуваща. Героинята преминава през редица препятствия, дворцови интриги, женска ревност и държавни заговори. Позицията ѝ на придворна дама я обрича на непорочност – единственият мъж, на когото придворните дами могат да принадлежат, е кралят. Сериалът представя по интригуващ начин културата, нравите и традициите на средновековното корейско общество и внася деликатна доза екзотика за българските зрители с детайли за корейската кухня, медицина и начин на живот.

При първото си излъчване в Република Корея сериалът "Съкровище в двореца" предизвиква истински фурор и събира пред малкия екран аудитория от всички възрастови групи. На филмовата поредица се приписва и заслугата за възраждане на интереса към традиционната корейска кухня.

Българските зрители ще се срещнат с едни от филмовите звезди на Азия. На огромна популярност се радва актрисата, която влиза в ролята на Чан-гъм – И Йонг-е. На почитателите на арт киното тя е позната от филма "Съчувствие за лейди Мъст" (Sympathy for Lady Vengeance) на големия корейски режисьор Пак Чан-ук. Тя е носител на редица награди, в това число и за превъплъщението си в "Съкровище в двореца".

Другата звезда в сериала е Чи Джин-и – един от най-популярните актьори в Корея, който изпълнява в сериала ролята на любимия на главната героиня Мин Чон-хо.

Зрителите на БНТ1 ще имат възможност да гледат по два епизода от сериала всяка делнична вечер след централната информационна емисия "По света и у нас".

"Съкровище в двореца" е една от филмовите продукции, които стоят в основата на т. нар. корейска вълна (K-Wave), която през последните години превръща корейската поп култура във феномен не само в Азия, но и по целия свят.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.