Хибридите на BMW може да се движат изцяло електрически в градовете

Pinterest LinkedIn +

Все повече градове, особено в Европа, обмислят или дори въвеждат забрани за движение на коли с традиционни двигатели в най-замърсените им райони. За да намери баланс, BMW обяви, че обмисля да направи режим на изцяло електрическо движение на своите хибриди, съобщава "Ройтерс".

Режимът автоматично ще разпознава къде се намира автомобилът в града. Когато влезе в зона, в която е разрешено движението само на електрически автомобили, хибридът ще превключва самостоятелно на изцяло електрическо движение. Новият X5 хибрид например ще може да се движи около 80 км. в подобен режим, което е достатъчно за градски условия в повечето случаи.

По този начин BMW се надява да спечели още време на традиционните двигатели, както и да направи електрическото движение по-достъпно за повече хора. Компанията вече е започнала демонстрации на технологията пред регионални власти в Германия, които да споделят своето мнение с обратна връзка.

От BMW казват, че конвертирането на автомобилите в подобен режим не е много трудно и може да се случи сравнително бързо. Повечето от нужните фактори за целта вече са вградени в колите и лесно могат да бъдат накарани автоматично да сменят режима на задвижване. Все още обаче това е идея, като крайното решение не е взето.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.