Хайнрих Рудолф Херц с Google Doodle по случай 155 години от рождението му

Pinterest LinkedIn +

Днес най-популярната световна търсачка Google посвещава деня на 155-годишнината от рождението на физика Хайнрих Рудолф Херц (Heinrich Rudolf Hertz).

Немският физик, който е роден на 22 февруари 1857 година в Хамбург, е човекът, успял да докаже наличието на електромагнитните вълни – през 1888 г., доказвайки експериментално теоретично обоснованата от Джеймс Максуел теза.

Успява да го постигне чрез последователност от експерименти в края на 80-те години на XIX век, като по време на изследването постига електромагнитно смущение, получено от искра чрез приемник, който е бил несъединен проводников контур. Херц измерва скоростта на разпространение на смущението и открива, че тя съвпада изцяло с тази на светлината, за да заключи, че самата светлина има поведение на електромагнитна вълна.

Хайнрих Херц е откривателят на фотоелектричния ефект. Именно затова в негова чест, единицата за измерване честотата на електрическите хармонични трептения, електромагнитните вълни от всякакъв характер, акустичните и механични трептения, е наречена Херц и се означава с Hz.

Германският физик успява да постигне всичко това на едва 31-годишна възраст. За съжаление обаче, той умира само 6 години по-късно, не успявайки да доживее дори и до 40 години. Въпреки това, записва името си в историята, давайки своя забележим принос към развитието на човечеството.

Сподели.