Google почете Жорж Мелиес – легендарното име на кинематографията

Pinterest LinkedIn +

С днешния си тематичен дудъл технологичният гигант Google почете Жорж Мелиес – едно легендарно име в кинематографията.

Французинът, роден на 8 декември 1861 година в Париж и починал на 21 януари 1938, става известен с развиването на много технически и разказвателни елементи на филмовото изкуство в ранния етап на киното.

Той открива многократната експозиция, ускорената и забавената киноснимка и покадровото оцветяване на филма. Заради уменията му да трансформира реалността във филмите си понякога го наричат киномагьосник (на английски Cinemamagician).

Най-известният му филм е "Пътешествие до луната", направен през 1902 година. Той включва знаменитата сцена, в която космически кораб се удря в окото на луната. Прочут е и "Пътешествие през невъзможното" от 1904 година. И двата филма са за странни пътешествия, напомнящи стила на Жул Верн. Те са смятани за едни от най-важните ранни фантастични филми.

Интересно е и че филмите на ужасите могат да бъдат проследени до филма на Жорж Мелиес "Къщата на дявола" от 1896 година.

Друг любопитен факт е, че филмът на Мартин Скорсезе "Изобретението на Хюго" от 2012 година разказва измислена история за живота на Мелиес.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.