Големите писатели извън рамката на литературата, или 3 книги, които ще ви изненадат приятно

Pinterest LinkedIn +

Не става дума за биографии и автобиографии. Ще ви разкажем за три интересни, различни и ярки книги, които имат няколко общи неща помежду си. Първо - написани са от много известни писатели, второ - не са романи и трето - със сигурност ще ви бъде любопитно да ги прочетете.

"Цивилизация на зрелището" на Марио Варгас Льоса

Марио Варгас Льоса няма нужда от представяне. Сигурни сме, че всеки от вас е чел поне един от романите на носителя на Нобелова награда за литература. Освен омагьосващ разказвач на истории обаче, Варгас Льоса е и изключително наблюдателен автор.

Умението му да вижда и да разбира заобикалящия го свят е еднакво осезаемо както в литературните, така и в научните му творби. В тях откриваме и неговата обществена и политическа ангажираност. Преди всичко обаче, Марио Варгас Льоса е писател и интелектуалец, и именно това прави наблюдението му върху съвременната култура, озаглавено "Цивилизация на зрелището", толкова интересно.

В "Цивилизация на зрелището" той ни поднася една безмилостна рентгенова снимка на нашето време и на нашата култура. В нея забавлението постепенно измества истински стойностната литература, жълтата преса триумфира, а политическата класа е лекомислена.

Дали развлечението ще измести смисъла и какво кара един от най-големите писатели на нашето време да смята, че: "Културата, в традиционното значение на понятието, днес е на път да изчезне.", можете да разберете ТУК.

"Америка и американците" на Джон Стайнбек

Преди да стане известен писател Джон Стайнбек е бил работник, точно като онези, които описва в романите си и познава добре тежкия физически труд. Това, което повечето от вас вероятно не знаят е, че освен това Стайнбек е работил и като журналист. При това в продължение на цели тридесет години.

Сборникът "Америка и американците" дава пълна картина на небелетристичната дейност на Стайнбек и всъщност е последното произведение, което е публикувал през живота си. Текстовете в книгата са подредени тематично, а не хронологично, като по този начин дават една ясна и цялостна представа за размислите и политическите възгледи на големия писател.

Едновременно с това в книгата откриваме и духа на времето. Стайнбек описва собствените си виждания за САЩ на ХХ век, приятелите си, околната среда, бедността и бездомието, моралния упадък на страната големите войни, расизма, етническите проблеми.

Тези къси документални произведения са създадени в периода между 1936 и 1966 година, публикувани са в различни списания и вестници, и са били изключително популярни, макар впоследствие да са изместени и забравени за сметка на романите на Стайнбек.

Най-прекият път към "Америка и американците" е ТУК.

"Моята измислена страна" на Исабел Алиенде

Писател, преподавател, журналист и авантюрист, Исабел Алиенде е безспорна любимка на дамската (а и не само) аудитория по цял свят. Великолепните й романи са й спечелили световна известност и огромен брой верни читатели.

Ако по някаква причина до сега не сте попадали на "Моята измислена страна", предлагаме ви един различен и много любопитен поглед към света на Алиенде. Книгата не може да бъде определена като автобиография, нито пък бихме могли да отречем, че съдържа автобиографичен момент, въпреки това тя е по-скоро книга изповед.

От онези книги, които повечето големи писатели в един момент създават. Книга за писането. Творческа автобиография, в която Исабел Алиенде разказва с присъщия си забавен стил и с лека ирония за Чили, за семейството си, пътя си като човек и като творец.

Един ярък, пълнокръвен и завладяващ портрет на Чили, на самата Алиенде и нейните романи, "Моята измислена страна" е изкушаващо четиво независимо дали познавате творчеството на чилийската писателка или не.

Най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК.

Сподели.