Големият победител на тазгодишните Оскари „Всичко навсякъде наведнъж“ беше излъчен по bTV

Pinterest LinkedIn +

Безапелационният победител на тазгодишните Оскари – научнофантастичната комедийна драма „Всичко навсякъде наведнъж“ (Everything Everywhere All at Once, 2022 г.) – направи ексклузивната си премиера за България на 13 март от 21:00 ч. в ефира на bTV Cinema.

Броени часове след 95-ата Церемония на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, на която лентата грабна цели 7 статуетки, зрителите имаха възможност да видят превъплъщенията на Мишел Йео, Къ Хуей Куан и Джейми Лий Къртис в една епична история за китайска имигрантка, въвлечена в шеметно приключение в паралелни реалности.

Феноменалният успех на „Всичко навсякъде наведнъж" бе подпечатан с категорична победа в 7 от 11-те категории, в които бе номиниран. Филмът получи цели три актьорски награди – главната актриса Мишел Йео грабна приза за „Най-добра актриса“, Ки Хи Куан – за „Най-добър актьор в поддържаща роля“, а Джейми Лий Къртис – за „Най-добра актриса в поддържаща роля“. Създателите му Даниъл Шайнерт и Даниъл Куан пък си поделиха наградата за най-добра режисура. Фентъзи трагикомедията взе статуетки и за „Най-добър оригинален сценарий“ и „Най-добър монтаж“.

„Всичко навсякъде наведнъж“ разказва историята на Евелин Уон – китайска имигрантка на средна възраст, собственичка на обществена пералня, въвлечена ненадейно в шеметно приключение, в което само тя може да спаси света. Това обаче я изправя пред още по-голямо премеждие, вследствие на което Евелин се оказва изгубена в безкрайните светове на мултивселената.

С най-желаната кино награда тази година се сдоби и филмът "Пинокио" на ​​Гилермо дел Торо. Лентата получи награда за най-добър пълнометражен анимационен филм. Статуетката за главна мъжка роля отиде при Брендън Фрейзър за ролята му в "Китът" ("The Whale"). Филмът на Дарън Аронофски беше награден и за най-добър грим.

Като най-добър чуждестранен филм бе отличен "На Западния фронт нищо ново", който спечели наградата и за операторско майсторство, сценография и оригинална музика. 

Филмът "Навални", създаден с участието на българина Христо Грозев, спечели "Оскар" в категорията за документално кино. Изненадващо, без нито една статуетка си тръгна филмът "Баншите на Инишерин", в който също има българска следа - в саундтрака е включена известната българска песен "Полегнала е Тодора".

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.