Дисквалифицираха българското предложение за "Оскар"

Pinterest LinkedIn +

Българското предложение за "Оскар" в категорията за "Най-добър международен филм" (Best International Feature) беше дисквалифицирано. Причината е, че представителят на България - филмът "Майка" - не съответства на една точка от регламента на Американската филмова академия. Става въпрос за изискването в тази категория да се състезават филми, които съдържат по-малко от 50 процента диалог на английски.

Лентата проследява историята на героиня, работеща с изоставени деца в Кения. Именно поради това според режисьорката на "Майка" Зорница София няма как във филма да не се говори и на английски.

"Да припомня, че никъде на сайта на Академията не се обяснява „как точно“ се измерва тази реч, и след като им писахме най-учтиво да ни упътят – субтитри ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни отговориха с „времетраене“ и двама души от екипа ми, с по два хронометъра измериха речта във филма с приблизително равен резултат, а именно – единият с 30 секунди а другия колега с 1:35 повече за „non-English speech” тоест български, суахили и масайско наречие. И предадохме „Майка“ по живо по здраво като „международен филм“ с международен и неамерикански екип" - обяснява Зорница София в своя профил във Фейсбук.

Категорията "Най-добър международен филм" (Best International Feature) на Американската филмова академия съществува от 2020 година. Тя замени предишната "най-добър чуждоезичен филм". На стената на Зорница София аниматорът Тео Ушев уточнява, че "категорията не е за "международен филм", а за "чуждоезичен". Затова е това правило. За да може синематографии, актьори и кино, което не е на преобладаващият за индустрията английски, да бъдат забелязани. Например, тази година канадското предложение е на мандарин".

Припомняме, че филмът "Майка" беше избран за българско предложение за чуждестранен "Оскар" след поредица от скандали. Журито, в чийто състав участваше и холивудската звезда Мария Бакалова, предпочете лентата на Зорница София пред "Петя на моята Петя", "Борсови играчи", "Меко казано", "В сърцето на машината", "Шекспир като улично куче", "φ 1.618" и "Рибена кост". Сред предложенията беше и филмът "Бягство", но режисьорът му Виктор Божинов оттегли кандидатурата заради конфликт на интереси при член на комисията. 

Теоретично все още е възможно да бъде излъчен български кандидат за "Оскар", тъй като предложения се приемат до 4 октомври.


Режисьорката Зорница София не за пръв път опитва да се сдобие с прочутата златна американска статуетка. Нейният филм "Мила от Марс" бе българско предложение за най-добър чуждоезичен филм през 2009 година. 

Междувременно предстои премиерата на филма "Майка" - на 24 септември във Варна. Той ще е част от конкурсната програма на фестивала "Златна роза". В София "Майка" ще има премиера на 17 ноември в НДК, на откриването на "Киномания".

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.