Германска компания разработва електрически автомобил, който се зарежда в движение

Pinterest LinkedIn +

Основният недостатък на електрическите автомобили е дългото време, което е необходимо, за да се заредят батериите им. Германската компания "Sono Motors" работи по автомобил, който намали зависимостта от контакта, съобщава "Ройтерс".

Компанията работи по автомобила Sion. Той е изцяло електрически, като в елементите на екстериора са вградени слънчеви панели. Те зареждат автомобила, докато той се движи.

Sion има 330 соларни клетки, които са почти навсякъде по екстериора. Колата ще може да се зарежда и по конвенционален начин, което ще е от полза нощем и в дните с лошо време. Друго предимство е, че тя ще може да се зарежда постоянно, дори като е паркирана на слънце.

Sion е малка кола, като е предвидена предимно за градско шофиране. Тя ще може да изминава около 250 км с едно зареждане.

Наличието на слънчеви панели позволява добавянето на доста допълнителни екстри в колата, които обикновено се избягват в другите електрически автомобили заради голямата си консумация на енергия. Сред тях са отопление в седалките, мултимедийна система с голям дисплей и др. Sion ще предлага и всичко, което вече се смята за минимум – климатик, безжично свързване на телефона и др.

Компанията планира да започне серийно производство през втората половина на следващата година. Вече има над 6500 предварителни заявки, като цените на Sion ще започват от 16 000 евро.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.