Games for Windows Live спира на 1 юли 2014 г. Какво значи това за РС геймърите?

Pinterest LinkedIn +

Напоследък големите софтуерни компании явно са наточили голямата секира и обезглавяват популярни услуги наред. След като Google гилотинира Reader, разгневявайки милиони RSS потребители, сега е ред и на Microsoft да вбеси този и онзи. В конкретния случай – почитателите на РС гейминга. А поводът е анонсираното закриване на услугата Games for Windows Live от 1 юли 2014 г.

Поначало тази идея на компанията беше, меко казано, мъртвородена и до голяма степен натрапена на играчите, използващи Windows като приоритетна платформа за РС гейминг. Проблемът с нея беше основно това, че тя поддържаше собствена система за авторизация и ако, да речем, ставаше дума за игра, закупена от Steam, на потребителите се налагаше да преминават през две различни фази на активация.

Сега, за капак, Microsoft едностранно реши да дръпне шалтера на услугата – нещо, което ще засегне повече гейм заглавия, отколкото може би предполагате. Списъкът всъщност е доста дълъг и включва все още доста актуални игри като Fallout 3, Warhammer 40k Dawn of War 2 Chaos Rising, Street Fighter IV, Resident Evil 5, GTA IV, BioShock 2, Batman Arkham City и Dark Souls.

Иначе казано, ако до 1 юли компаниите, които ги поддържат и разпространяват, не пуснат специални пачове, заобикалящи изискването за GFWL активация, всяко едно от тези заглавия ще стане неиграемо – факт, който с особена сила важи за мултиплеър режимите им.

Нещо повече: една голяма част от тези заглавия (като Dark Souls например) съхраняват системните си записи единствено в GFWL мрежата. Така че ако до спирането на услугата не бъде променен механизмът за запис, всички стари сейвове, които пазите, ще станат недостъпни.

Разбира се, спирането на една подобна услуга е изцяло в правомощията на Microsoft – в крайна сметка след като компанията е създала мрежата, може и да я изключи по всяко време (но едва ли може да очаква някой да е доволен от този факт).

След, меко казано смесените реакции, последвали анонса на новия Xbox и неговото неясно бъдеще, на фона на неособено възторжения прием, на който се радва Windows 8 и след като години наред се отнасяше с РС гейминга като с мащеха (въпреки че на теория би трябвало да е сред най-горещите му и значими поддръжници), компанията е на път да сервира още една изключително неприятна изненада на феновете си.

Сподели.