Lenovo Miix – интересна алтернатива на Microsoft Surface

Pinterest LinkedIn +

Като цяло Microsoft имаха много правилна идея със своя Surface. Съчетанието от лекотата на употреба, типична за ултра портативните устройства със сензорни екрани (таблети), удобството на пълноформатната QWERTY клавиатура и солидната Windows софтуерна екосистема беше готова формула за успех, която сякаш имаше всички необходими предпоставки да спре победния марш на Apple и Google.

И всичко щеше да завърши чудесно, ако не беше един доста тежък аргумент "против" – цената! Дори и днес, почти година след официалния му анонс, Surface все още си остава разорително скъп и толкова близо до себестойността на ултрабуците от нисък клас, че покупката му често се обезсмисля пред алтернативата за пълноформатна мобилна РС система.

За щастие, хибридната идея на Surface намери доста поддръжници сред водещите хардуерни компании и те светкавично съзряха потенциала в тази нова пазарна ниша. В резултат в момента се предлагат десетки различни клонинги на Surface, а сред най-новите и успешни опити по темата се нарежда новият Miix от Lenovo.

Макар на пръв поглед да изглежда като точно копие на хибрида на Microsoft, този модел предлага много по-изгодно съотношение цена/възможности, което го прави опасен конкурент не само на Surface, но и на алтернативи като Nexus 10 и iPad 4.

При все че се предлага за около 480 щатски долара (т. е. по-близо до ценовото ниво на Surface RT), той работи с пълноценна версия на Windows 8, а не с олекотения RT вариант.

Освен това моделът разчита на процесор Intel Atom от последно поколение (по-точно Z2760) с две ядра и тактова честота от 1.8 GB. В комбинация с двата гигабайта оперативна памет и бързото 64 GB SSD дисково устройство Miix е доста добре подплатен хардуерно, макар и да не може да мери сили с най-новите ултрабук системи, използващи платформа Haswell.

Естествено, не това е предназначението на подобен хибрид, на който едва ли ще разчитате, ако ви е нужна машина за гейминг или тежки мултимедийни приложения. За всичко останало обаче – офис задачи в движение, уеб сърфиране, ежедневни забавления като Angry Birds например Miix е идеален.

Наличното пространство за съхранение на данни е скромно – Windows 8 заема почти половината от вградения SSD диск, но Lenovo са се погрижили да добавят microSD слот за карти памет, така че този проблем като цяло е решен.

Дисплеят на Miix също е доста качествен – макар да е далеч от Retina резолюциите на iPad (1366 х 768 пиксела), той използва IPS матрица, предлагаща ярки, естествени цветове, отличен контраст и детайли.

Батерията на Miix осигурява около 3,5 часа време за автономна работа – резултат, който не е супер впечатляващ, но е приличен предвид ценовия клас на модела.

Като цяло Lenovo са се опитали да постигнат невъзможното с Miix – да създадат пълноценна алтернатива на Surface, но с по-атрактивна цена. И като цяло са успели – макар и с някои дребни забележки.


Сподели.