Стив Балмър напуска поста CEO на Microsoft до 12 месеца

Pinterest LinkedIn +

Изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър (Steve Ballmer) обяви решението си да напусне поста си до 12 месеца, считано от август 2013 г. – време, през което ще съсредоточи усилията си в намирането на следващия CEO на технологичния гигант.

"Никога не идва перфектното време за осъществяването на подобна промяна, но сега моментът е подходящ", заявява 57-годишният Балмър в официалното си изявление. Новината за предстоящото му оттегляне от поста веднага се отрази върху котировките на акциите на Microsoft на борсата, които скочиха със 7%.

В компанията ще бъде сформиран специален борд, чиято задача ще бъде да избере заместника на Балмър. В него активно ще участва и президентът и основател на компанията Бил Гейтс.

Въпросната личност ще трябва да поеме управлението на Microsoft в един много труден за нея момент, белязан от навлизането на мобилните устройства и захранващите ги конкурентни на Windows операционни системи, които във все по-голяма степен изместват настолните и преносимите компютри и правят все по-малко необходима употребата им за много видове дейности в ежедневието.

Балмър зае поста CEO на Microsoft през 2000 г. – 20 години след назначаването му на длъжността бизнес мениджър на компанията, чието седалище се намира в Редмънд, Вашингтон. По време на управлението му на пазара дебютира игралната конзола на Microsoft – Xbox, стартира търсачката Bing, бе придобит Skype (срещу $8,5 млрд.) и се смениха няколко версии на Windows.

През ноември 2012 г. друг дългогодишен високопоставен кадър на Microsoft – шефът на Windows Стивън Синофски (Steven Sinofsky) подаде оставката си, а оглавяващият Interactive Entertainment Дон Матрик бе привлечен за CEO на претърпялата тежко крушение компания за социални игри Zynga.

Анализаторите вече генерираха дълъг списък с вероятни кандидати за поста на Балмър, сред които се открояват имената на Мариса Майер (CEO на Yahoo), Шерил Сандбърг (COO на Facebook), Тим Армстронг (CEO на AOL), Стивън Елоп (CEO на Nokia), Кевин Джонсън (CEO на Juniper) и Бил Вехте (COO на Hewlett-Packard).

Сподели.