Microsoft купи Nokia. Какво следва?

Pinterest LinkedIn +

И така – Microsoft купува Nokia за "скромната" сума от 7,2 милиарда долара. Ей богу, по-скучна и предвидима бизнес новина IT светът не беше виждал от новината за сливането на Hewlett-Packard и Compaq през 2002 г. Едва ли има бизнес анализатор, наблюдател на хай тек пазара или следящ отблизо развитието му непредубеден, добре информиран потребител, който с чиста съвест може да каже, че е особено изненадан от този ход на софтуерния гигант.

За много от нас анонсираното през 2011 г. бизнес споразумение за стратегическо сътрудничество си беше чиста проба първоначална оферта от страна на Microsoft, а след като Google купи Motorola, беше просто въпрос на време за ответна реакция от страна на Редмънд.

В същото време тази сделка изглеждаше като единствения разумен изход на Nokia и финландците очевидно избраха да вземат правилното решение вместо да следват дългата и мъчителна спирала от провали на компании като Research in Motion.

Разбира се, тук самият факт на покупката, както и детайлите по него, не са чак толкова голяма и интересна новина. Далеч по-любопитни ще са следващите анонси от страна на Microsoft, в които, надяваме се, компанията ще очертае бъдещите си намерения относно хардуерния бизнес, който купува от Nokia.

Дотогава обаче във въздуха остават да висят куп важни въпроси.

Дали и до каква степен ще бъде запазен брандът (а и всички свързани брандове) на финландския гигант? Със сигурност се знае, че Microsoft са включили в обхвата на сделката бюджетната фамилия Asha. Това може би е знак, че корпорацията възнамерява да атакува развиващите се пазари с евтини Windows Phone базирани апарати в опит да разчупи хегемонията на Apple и Google.

Неясна остава и съдбата на другите хардуерни партньорства на Microsoft – със Samsung и HTC например. Дали сега, след като компанията разполага със собствено хардуерно поделение, тя ще продължи да продава лицензи за използването на Windows Phone платформата или ще продължи да я развива изцяло самостоятелно?

Тези и още няколко други въпроса са важните моменти в тази сделка – въпросите, свързани с последиците от нея.

За съжаление, към момента те все още са без отговор и точно затова с интерес ще следим развитието на нещата. И, кой знае, може би най-доброто тук тепърва предстои.

Сподели.