Галерия "Сариев" и Марковстудио с международен скулптурен проект

Pinterest LinkedIn +

Тази година галерия "Сариев" и работилниците за скулптура Марковстудио обединяват своя международен опит и стартират мащабен скулптурен проект: Sariev+Markov Sculpture Projects.

Галерия "Сариев" е позната и призната от куратори, галеристи и колекционери като българска галерия за устойчиво представяне на съвременно изкуство както у нас, така и на международната сцена. Арт институцията представя съвременни български автори в страната и на едни от най-важните световни арт форуми. Работилниците за скулптура Марковстудио са известни както с работата си със световноизвестни имена в съвременната скулптура като Пол Маккарти и Ричард Джексън, така и с реставрацията на забележителните ни скулптурни паметници "Лъвов мост", "Цар освободител", "Шипка".

Международният скулптурен проект Sariev+Markov ще се фокусира, от една страна, върху това какво е съвременната скулптура днес, а от друга – какво е нейното място в споделеното пространство, което обитаваме заедно – градини, паркове, публични сгради. Sariev+Markov ще разгърне дейността си в три посоки – резиденция за създаването на публична скулптура, образователен модул с автора-резидент и кураторите на проекта под формата на лекции, уъркшопи и дни на отворените врати, изложба, която проследява създаването на скулптурната творба.

"Галерия "Сариев" през годините е правила много и най-различни проекти, реализирани в публичното пространство – "Проект 01" на Кирил Кузманов и Светослав Мичев в "Капана" в Пловдив, инсталацията на Дженифър Уест в кино "Космос", "Любовно гмуркане (диетичен пеликан с пяна)" на Майк Буше, проектите със Стефан Николаев и Рада Букова в църквата "Св. Йосиф". Всички те се случиха в Пловдив, но вдъхновението ми за Sariev+Markov идва от софийската резиденция на галерията – възстановеното от нас ателие на Димитър Бойков, автор на знаковата скулптура "Възраждане" в НДК" – разказва Веселина Сариева и допълва: "Проектът Sariev+Markov се случва благодарение на срещата ми със семейство Маркови и творчеството на българския артист, живеещ в Париж, Стефан Николаев, репрезентиран от галерия "Сариев".

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.