ФСБ отбелязаха 40 години на сцена с концерт на Празниците на изкуствата "Аполония"

Pinterest LinkedIn +

С пъстра палитра от музика, литература, театър, кино и визуални изкуства "Аполония" превзе Созопол за 34-та поредна година. Празниците на изкуствата в морския град тази година бяха закрити от рок ветераните от ФСБ, които отпразнуваха 40-ия си музикален юбилей.

30 концерта, 20 литературни представяния, 10 театрални спектакъла и 4 изложби зарадваха посетителите на морския град между 31 август и 8 септември. Цели девет дни почитателите на "Аполония" имаха възможност да се наслаждават на творчески проекти на редица успешни български артисти.

Почетният приз "Аполон Токсофорос" бе присъден на българския художник живописец Гради Асса. Световноизвестният творец представи едни от най-добрите си творби в Художествената галерия в Созопол редом с Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев. Художествената галерия беше дом и на редица литературни премиери, сред които на книгите "Всички наши тела" на Георги Господинов, "Балканска рапсодия" на Мария Касимова-Моасе, "Зелените очи на дявола" на Здравка Евтимова, "До последен дух" на Рашко Младенов и "Гласът на тишината" на Иван Теофилов.

Читалище "Отец Паисий" стана сцена на вълнуващи театрални постановки и кино прожекции на български творби. Сред акцентите в програмата бяха представленията "Чамкория", "Лисичета" и "Пияните". Сред най-посещаваните филмови заглавия пък се наредиха "Вездесъщият", "Посоки", "Възвишение", "Ага" и други.

В Амфитетъра в Созопол бяха представени блестящи концерти и спектакли на Младежката филхармония "София", Белослава, Милица Гладнишка, Хилда Казасян, Стенли, "Jeremy?", фолклорния ансамбъл "Странджа" и Васил Петров с Военния Биг Бенд на Стара Загора.

За седма поредна година традиционните срещи "Цената на успеха" също предизвикаха интереса на гостите на Празниците на изкуствата "Аполония". Писателят Георги Господинов, графичният дизайнер, плакатист и аниматор Теодор Ушев и режисьорът Владимир Люцканов споделиха мислите си за предизвикателствата по пътя към успеха в искрени разговори с модераторите Георги Лозанов и проф. Божидар Манов.

За "Аполония":

Първото издание на един от най-мащабните арт фестивали в България се провежда през 1984 г. Негов организатор е фондация "Аполония", създадена през 1991 г. Ежегодно сцените на фестивала в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

Сподели.