"Аполония 2021" стартира на 30 август в Созопол

Pinterest LinkedIn +

За 37-ма поредна година Празниците на изкуствата "Аполония" ще зарадва публиката с уникална програма от културни събития в Созопол. Тазгодишното издание ще се проведе между 30 август и 6 септември и ще събере на едно място разнообразние от обичани български изпълнители, актьори, писатели, художници и други популярни творци. 

Откриването на фестивала ще бъде на 30 август с концерт на камерния ансанбъл "Софийски солисти", който тази година чества своята 60-годишнина. В програмата на "Аполония" ще се включат още група "Фондацията", Поли Генова, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени". Група P.I.F заедно с Влади Ампов-Графа и Дичо ще имат специален концерт на 2 септември в памет на талантливия вокалист на групата Димо Стоянов, който почина наскоро от ковид.

Почитателите на българското кино ще имат невероятната възможност по време на "Аполония 2021" да гледат продукции като "Голата истина за група "Жигули" на режисьора Виктор Божинов, "Уроци по немски" на Павел Веснаков, "Февруари" с режисьор Камен Калев, "Късата клечка" на Димитър Петков и още много други, а почитателите на театъра ще могат да се насладят на трагикомичния моноспектакъл на Валери Йорданов "Караконджул", създаден по разказа "Дервишово семе" на Николай Хайтов и с режисьор Стоян Радев.

Тазгодишното издание на "Аполония" ще изненада и с майсторски класове по творческо писане и по джаз импровизации - за първи път майсторски класове ще имат големият български писател Георги Господинов и певецът Васил Петров. В допълнение великолепната Александрина Пендачанска отново ще има майсторски клас по оперно пеене.

По време на Празниците на изкуствата "Аполония 2021" посетителите ще могат да се насладят и на десетки нови книги, сред които "Absolvo te" на получилия тази година Европейска награда за литература Георги Бърдаров, "Опашката" на Захари Карабашлиев, "Чудна лятна нощ" на Яна Борисова и др.

Всички събития по време на фестивала ще бъдат на открито.

За "Аполония":
Празниците на изкуствата "Аполония" са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е фондация "Аполония", създадена през 1991 г. Първото издание на фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на "Аполония" в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

Пълната програма на "Аполония 2021" може да бъде открита на официалния сайт www.apollonia.bg, а билетите за всички събития вече са в продажба в мрежата на Eventim.
Сподели.