Фреди Меркюри - 20 години от смъртта на една легенда! The Show Must Go On!

Pinterest LinkedIn +

Точно преди 20 години - на 24 ноември 1991 година, светът изгуби Фреди Меркюри (Freddie Mercury) - фронтмен на легендарната британска рок група Queen и едно от най-големите имена в историята на музиката.

Роденият в Занзибар Фарук Булсара едва ли е подозирал какво огромно влияние ще има талантът му в развитието на рока и музиката като цяло, докато прекарва детството си на различни места по света. Средното и основното си образование получава в Индия, а през 1959 година семейството му се мести в Англия.

Макар първоначално да се записва в колеж по изкуства и дизайн, Меркюри никога не изоставя любовта си към музиката - още от съвсем невръстна възраст е вдъхновен от боливудската звезда Лата Мангещар, а след идването си на Острова става голям почитател на Елвис Пресли, Rolling Stones, Джими Хендрикс и други.

През 1969 година става вокалист на групата Ibex, в която се изявява, когато е чут от Брайън Мей и Роджър Тейлър по време на гиг в Ливърпул.

Тогава китаристът и барабанистът на Queen са част от бандата Smile, която съвсем скоро се разпада и заедно с Меркюри, решават да основат нова група. През 1971 година към тях се присъединява басистът Джон Дийкън и съставът на бандата - такъв, какъвто остава до смъртта на Меркюри, е завършен.

Queen печелят почитатели по цял свят, като по време на съществуването си издават общо 18 албума, покорили всички класации.

Днес групата има свое запазено място в Залата на Славата, а Фреди Меркюри e обявен за един от най-великите вокалисти и най-влиятелните азиатски личности в историята (Най-велик рок вокалист на всички времена, според Classic Rock, 2009; No. 18 в класацията на Rolling Stone за "Най-великите вокалисти на всички времена"; "Един от най-великите ентъртейнъри в историята и един от най-великите гласове, чувани някога", според AllMusic).

През 1985 година Фреди Меркюри издаде единствения си самостоятелен студиен албум - Mr. Bad Guy, а три години по-късно, на бял свят се появи Barcelona – дългосвирещ запис, съставен от дуети с оперната певица Монсерат Кабайе.

Малко преди това Фреди Меркюри е диагностициран като носител на вируса на СПИН – болестта, която довежда до фаталния му край на едва 45-годишна възраст и която крие до последно, отричайки многократно спекулациите, разпространявани от британските таблоиди.

След броени месеци, Barcelona е преиздаден, а в следващите 14 години излизат шест компилации с негови записи, последната от които - Lover of Life, Singer of Songs - Тhe Very Best of Freddie Mercury Solo, достигна шесто място в британската класация за албуми през есента на 2006 година.

И въпреки че след смъртта му Брайън Мей и Роджър Тейлър продължиха да концертират и записват под името Queen (през септември 2008 г. излезе студийният албум The Cosmos Rocks с Пол Роджърс, който работи с тях в продължение на 5 години между 2004 г. и 2009 г. под името Queen + Paul Rodgers), то групата никога не успя да се върне към онези времена, в които гласът на Фреди Меркюри вдигаше на крака пълните стадиони по цял свят.

Поклон пред едно от най-големите имена в света на музиката. The Show Must Go On!


Сподели.