"Ford" тества роботи куриери за автономни автомобили

Pinterest LinkedIn +

Една от изтъкваните ползи от автономните автомобили често е, че самоуправляващи се коли ще могат да доставят поръчки от онлайн магазини. Това обаче не решава финалния етап от доставката - оставянето на пакета на получателя. Затова "Ford" тества и роботи, които да пътуват с колите, да разтоварват пратките и да ги оставят пред вратата на получателя, съобщава "Automotive News Europe".

Роботът Digit може да носи пратки с тегло до 18 кг., като разполага с камера и радар, за да се ориентира в обстановката. Digit може да се окаже заместител на традиционните куриери, което според "Ford" ще е от полза за всички.

От една страна, ще се намали рискът за реалните хора при евентуални катастрофи, защото в превозните средства просто няма да има човек. Освен това ще може да се осигурят повече "екипи", които да извършват доставките по-бързо и ефективно. А за клиентите всичко това ще доведе до понижаване на цените за доставка с 60% или дори повече.

От "Ford" искат да започнат да използватя Digit още от 2021 г., когато се очаква да тръгнат и първите автономни товарни автомобили на компанията. До тогава ще вървят тестове, които да проверят не само ефективността на Digit, но и реакциите на хората. Това е от особено значение за "Ford", тъй като хората трябва да възприемат взаимодействието с робота добре, за да може той да стане част от услугата.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.