"Ford" пуска "умни ключове", които ще затрудняват хакерите

Pinterest LinkedIn +

Модерните автомобили изобилстват от електроника, а това ги прави все по-уязвими за хакери. Основен проблем са безжичните ключове за достъп до колата без натискане на бутон. "Ford" има ново решение на проблема, съобщава "Motor Authority".

Компанията представи нови "умни ключове", които ще могат да затрудняват хакерите да засекат техния сигнал. Новите ключове на "Ford" ще имат спящ режим. Когато ключът засече, че не е местен поне 40 секунди, автоматично ще се изключва и няма да реагира на никакви сигнали.

По този начин няма да може сигналът му да бъде копиран, докато човек е в кафенето, например. Когато собственикът вземе ключа и се приближи до колата, тогава той ще започне да работи отново. Намален е и обсегът до 2 метра от колата.

Умните ключове ще се предлагат стандартно с новите модели на Fiesta и Focus във Великобритания още сега. Собствениците на тези модели, които имат от старите ключове, ще могат да си купят от новите срещу  съответно $85 и $94. Първоначално те ще се предлагат само във Великобритания, но постепенно това ще се промени.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.