Ford обмисля значително намаляване на гамата си от модели

Pinterest LinkedIn +

Ford подготвя мащабен "фитнес" план, който предвижда намаляване на гамата модели на компанията, съобщава "Road Show". Засега намаляването на моделите изглежда ще започне само в САЩ.

Компанията планира да се откаже от почти всички модели, които не са пикап или SUV. Единствените изключения са спортният Mustang и Focus Active. Изглежда, че Fiesta, Fusion и Focus постепенно ще отпаднат от американския пазар.

Целта на Ford е да спести възможно най-много средства. Миналата година компанията изчисляваше, че чрез първоначалната версия на плана си ще спести 14 млрд. долара до 2022 г. С допълнителното съкращаване на гамата финансовият директор на Ford Боб Шанкс сега изчислява, че компанията ще може да спести още 11,5 млрд. долара.

Философията на промяната е проста – всичко, което не носи достатъчно приходи и не отговаря на очакванията, дори и да е на плюс, се спира. Освен това стремежът е да се увеличи маржът от кросоувърите, пикапите и SUV моделите.

Шанкс казва, че планът все още се обмисля и може да бъде и още по-драстичен, включително и да се напускат пазари. "Всичко е на масата. Можем да спрем продукти и да напуснем пазари. Ще го направим. Работата вече набира сила. Разгледали сме всеки елемент от бизнеса си, което беше много сложно. Решени сме да обърнем бизнеса в цялата компания. Има още работа", казва Шанкс пред "Detroit News".

От компанията казват още, че очакват 9 от всеки 10 коли, които продават през 2020 г., да е пикап или SUV. Затова дните на малките модели, поне само в САЩ засега, изглеждат преброени.
Сподели.