ФИФА отсече: без красавици по трибуните на Световното първенство

Pinterest LinkedIn +

ФИФА даде разпореждане на режисьорите, отговорни за заснемането на мачовете от Световното първенство по футбол в Русия, да спрат да поставят акцент чрез близки планове красиви жени от публиката. Целта на тази заповед е "да се подобри превенцията на сексизма във футбола", съобщава dailymail.co.uk.

Традиционно обективът на камерите, които снимат големи мачове, често е привлечен от красивите жени в публиката. На това първенство най-често в полезрението на операторите попадат красавици като Наталия Немцова, обявена за най-горещата фенка на Световната купа, както и съпруги и приятелки на футболисти от Англия, Хърватия, Франция и др. Преди няколко дни стана ясно и че на трибуните е секссимволът от 90-те Памела Андерсън, чийто сегашен приятел Адил Рами играе в отбора на Франция.


Колинда Грабар-Китарович

На снимката: Сред красавиците в публиката беше забелязана и президентката на Хърватия Колинда Грабар-Китарович

Според ръководството на ФИФА обаче показването на красавици е форма на дискриминация. Федерико Адиеки, шеф по различията (diversity boss) във Федерацията, обяви, че всички, които имат право да излъчват мачовете от Световното, са предупредени да спрат да показват близки планове на "секси жени" по трибуните. "Ще предприемем действия срещу нещата, които не са правилни", заявява Адиеки, като уточнява, че това все още не е "офанзивна" кампания на Федерацията.

Според изпълнителния директор на антидискриминационната група "Fare Network" Пяра Пауър, подпомагаща ФИФА да следи за поведението на хората на мачовете и около стадионите, показването на красавици е форма на сексизъм, а той, сам по себе си, вече е създал достатъчно проблеми на човечеството. Според него организацията, която управлява, е "документирала над  30 случая" по време на първенството, при които жени, най-вече рускини, са заговаряни от мъже на улицата, но вярва, че броят на подобни "инциденти" е най-малко 10 пъти повече. Регистрирани са и няколко случая, в които футболни фенове прегръщат и целуват репортерки, които предават на живо.

По този повод Адиеки обявява, че ФИФА работи с местни организатори и с руската полиция, за да идентифицира подобни фенове и когато е целесъобразно, да им бъдат отнемани фенските идентификационни карти и да бъдат изгонвани в родните си страни.

Въпреки това не става ясно дали руските телевизии са били предупредени да се разделят с навика си да избират красиви лица в тълпата.

Според Адиеки ФИФА работи с местни организатори и с руската полиция, за да идентифицира подобни фенове и когато е целесъобразно, да им бъдат отнемани фенските иден други форми на дискриминация, забелязани на първенството, Адиеки и Пауър обявяват, че властите са предприели различни мерки като забранителни заповеди, обучение по различия и др., в които самите руснаци се проявяват като добри организатори, допълват от Dailymail.


Мнозина посрещат с недоумение тези разпореждания на ФИФА. Дали наистина няма да виждаме вече красиви жени по трибуните поради опасения от сексизъм – предстои да разберем.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.