"Цифрова република" организира кампания "Пиши на своя евродепутат – спаси интернет"

Pinterest LinkedIn +

Интернет в сегашния му вид е застрашен от предложение за нова директива относно авторското право в цифровия единен пазар. Текстовете вече бяха приети от правната комисия на Европейския парламент и на 5 юли предстои тяхното гласуване в пленарната зала на институцията. Съществуват индикации, че текстовете на новата директива ще бъдат подкрепени и там, въпреки че редица видни интернет експерти, включително и създателят на world wide web технологията Тим Бърнърс-Лий и съоснователят на Wikipedia Джими Уейлс вече се изказаха остро против нея. Мненията на някои експерти стигат дори до прогнозата, че директивата, и по-конкретно два текста от нея, ще промени интернет изцяло и дори ще го унищожи в сегашния му вид.


Какъв е проблемът?

Интернет общността е разтревожена най-вече от два члена на новата директива. Първият от тях – чл. 11 – въвежда ново сродно право, което стана известно с наименованието "данък върху линковете". То предвижда забрана за онлайн търсачките, социалните мрежи и други сайтове при публикуване на хиперлинк да добавят към него и кратък текст, поясняващ за какво е линкът (т.нар. snippet), освен ако не са сключили лицензионно споразумение с източника, към който е линкът. Вторият спорен текст е чл. 13, който въвежда задължението за онлайн платформите да сключат лицензионни споразумения с правоносители или да инсталират софтуер, способен да филтрира цялото съдържание, което се ъплоудва, и да блокира публикуването на съдържание, което е с неуредени права.


Какво предлага "Цифрова република"?

Българското сдружение "Цифрова република", заедно с множество международни организации се обяви против одобряването на мандата на Европарламента за приемане на чл. 11 и чл. 13 от предложението за нова европейска директива. В тази връзка "Цифрова република" стартира кампанията "Пиши на своя евродепутат – спаси интернет", в рамките на която призовава всички български граждани да изпратят писмо до избраните от България европейски депутати и да ги информират, че не желаят двата спорни текста да бъдат приемани.

"Нашата организация също цени авторското право и включва множество автори и носители на авторски и сродни права. Вярваме, че всички имаме интерес от развитието на една отворена глобална мрежа, в която свободното споделяне е ценност. Затова призоваваме всички български граждани да вземат отношение по този важен въпрос и да се свържат с европейските депутати, излъчени от България, като изразят своята позиция против тези спорни текстове от новата директива" – споделя Ана Лазарова, председател на Управителния съвет на "Цифрова република".

Контактите на евродепутатите са достъпни на страницата на Европейския парламент:

http://www.europarl.europa.eu/meps/bg/full-list.html

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.