Нова директива на ЕС може да "счупи" интернет, защитавайки авторското право

Pinterest LinkedIn +

Едни от най-големите имена в света на технологиите за пореден път се обявиха срещу предложените европейски реформи в областта на авторското право, информира технологичният сайт PixelMedia.bg.

Директивата за авторското право на Европейския парламент има за цел да възстанови контрола на авторските права в интернет, но критиците твърдят, че това ще потисне свободата на изразяване онлайн. Много предприемачи и общественици вече подписаха отворено писмо срещу документа.

Широкообхватната директива е в резултат на процес, започнал през 2014 г., за "модернизиране" на авторското право. Идеята е да има повече права за това, което хората правят онлайн. В същото време ще се улеснят някои организации, като училищата, да използват защитени материали.

Член 13 от документа предизвика най-много възражения. Критиците му казват, че това изисква компаниите, предлагащи уеб услуги, да филтрират всичко, което хората пускат онлайн. Така те ще трябва да се уверят, че това, което потребителите публикуват, не са материали, защитени с авторски права.

Създателят на World Wide Web сър Тим Бърнърс-Лий, Винт Сърф, основателят на Wikipedia Джими Уелс, съоснователят на Mozilla Мичъл Бейкър, основателят на интернет архива Брюстър Кейл и много други изпратиха отворено писмо до Брюксел тази седмица, настоявайки да се спре гласуването на директивата. В писмото те предупреждават, че ако член 13 бъде приет в този си вид, той би могъл да ограничи онлайн свободата.

"Вредите, които това може да донесе за свободния и отворен интернет, както го познаваме, е трудно да се предскажат, но според нас може да има съществени последици", пише там. "Цената за въвеждане на необходимите автоматични филтриращи технологии ще бъде висока, а и все пак тези технологии все още не са се развили до такава степен, че надеждността им да бъде гарантирана".

В допълнение, групата Copyright 4 Creativity (C4C), която води кампания срещу член 13, тази седмица стартира уебсайта "Пазете вашия интернет", който улеснява заинтересованите граждани да изпращат съобщения до членовете на ЕП по телефона и електронната поща. Подкрепена от много академични и творчески организации, C4C твърди, че член 13 може да "счупи" интернет, като постави пред уеб компаниите, а не пред потребителите, отговорността за това, което се появява онлайн.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.