Поп фолк певица посегна на стихове на Вапцаров, песента предизвика скандал в интернет

Pinterest LinkedIn +

Поп фолк певицата Антонина предизвика скандал в социалните мрежи с новата си песен "Табу". Във видеото към песента тя рецитира стихотворението "Прощално" на великия български поет Никола Вапцаров на фона на чалга ритми и предизвикателни кадри с полуголи мъж и жена.

Песента предизвика вълна от коментари, повечето от които негативни. Ето част от реакциите:

"Пошло! Кой ще поеме отговорността за този позор с един велик поет!"

"Недопустимо! Вапцаров е колос. Не трябва да позволяваме да бъде опорочен."

"Тъжното е, че сигурно има ученици, които не са чували за Вапцаров и стиховете му, но песента ще научат..."

От своя страна Антонина казва, че много обича поезията и много е искала да направи нещо на Вапцаров. По думите ù в песента "имаме прекрасната лирика на Вапцаров, поп фолк и малко еротика, която харесват българите напоследък".

Юристът Велизар Соколов-Заки обяснява, че макар и авторското право върху стиховете на българския класик да са изтекли през 2012 година, когато се навършват 70 години от смъртта му, песента накърнява личното достойнство на автора на произведението и достойнството на нацията.

Днес не е незаконно да се правят интерпретации на много от българските литературни произведения. Поп фолкът може да звучи и с лириката на Ботев, Яворов и Смирненски. Но не е ли по-добре, преди да го направим, да се замислим кои сме ние, какво самите ние сме постигнали, какъв ще бъде ефектът от делата ни върху младото поколение и в крайна сметка да запазим човешкото си достойнство, уважавайки живота и труда на литературните ни класици и непосягайки на творчеството им!?

"Прощално" е едно от предсмъртните стихотворения на Никола Вапцаров, написано през юли 1942 г., когато поетът е в затвора. Авторът посвещава стихотворението на съпругата си Бойка и часове след написването му е екзекутиран.

Ето текста на "Прощално":

Понякога ще идвам във съня ти
като нечакан и неискан гостенин.
Не ме оставяй ти отвън на пътя –
вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,
ще вперя поглед в мрака да те видя.
Когато се наситя да те гледам –
ще те целуна и ще си отида.


Скандалната песен "Табу" можете да видите тук:

Сподели.

Относно автора

Мария Иванова е журналист с богат опит в бизнес и новинарски издания. Работила е последователно във вестник Монитор, списание b2b Magazine, Livenews.bg, Livebiz.bg и други медии. Съчетава работата в Avtora.com с позицията на главен редактор на образователния портал Uchi.bg. Пише още в Pixelmedia.bg и други издания. Обича да чете, да танцува, да спортува и да пътува.