Европарламентът отхвърли спорната директива за авторското право

Pinterest LinkedIn +

Европейският парламент отхвърли спорната проектодиректива относно авторското право в цифровия единен пазар, която според мнозина онлайн експерти имаше потенциала да "счупи" интернет такъв, какъвто го познаваме.

Създателят на интернет Винтън Сърф, създателят на world wide web технологията Тим Бърнърс-Лий и съоснователят на Wikipedia Джими Уейлс вече се изказаха изключително остро срещу директивата и по-конкретно срещу два нейни текста.

Става въпрос за член 11 и член 13. Първият от тях въвежда ново сродно право, което стана известно с наименованието "данък върху линковете". То предвижда забрана за онлайн търсачките, социалните мрежи и други сайтове при публикуване на хиперлинк да добавят към него и кратък текст, поясняващ за какво е линкът (т.нар. snippet), освен ако не са сключили лицензионно споразумение с източника, към който е линкът.

Другият спорен член – 13 – въвежда задължението за онлайн платформите да сключат лицензионни споразумения с правоносители или да инсталират софтуер, способен да филтрира цялото съдържание, което се ъплоудва, и да блокира публикуването на съдържание, което е с неуредени права.

Eвропейският парламент се отказа да даде мандат за приемане на директивата в този ù вид. Очаква се тя отново да бъде обсъждана, но с промени по текстовете.

Сподели.

Относно автора

Мария Иванова е журналист с богат опит в бизнес и новинарски издания. Работила е последователно във вестник Монитор, списание b2b Magazine, Livenews.bg, Livebiz.bg и други медии. Съчетава работата в Avtora.com с позицията на главен редактор на образователния портал Uchi.bg. Пише още в Pixelmedia.bg и други издания. Обича да чете, да танцува, да спортува и да пътува.