Европарламентът отхвърли спорната директива за авторското право

Pinterest LinkedIn +

Европейският парламент отхвърли спорната проектодиректива относно авторското право в цифровия единен пазар, която според мнозина онлайн експерти имаше потенциала да "счупи" интернет такъв, какъвто го познаваме.

Създателят на интернет Винтън Сърф, създателят на world wide web технологията Тим Бърнърс-Лий и съоснователят на Wikipedia Джими Уейлс вече се изказаха изключително остро срещу директивата и по-конкретно срещу два нейни текста.

Става въпрос за член 11 и член 13. Първият от тях въвежда ново сродно право, което стана известно с наименованието "данък върху линковете". То предвижда забрана за онлайн търсачките, социалните мрежи и други сайтове при публикуване на хиперлинк да добавят към него и кратък текст, поясняващ за какво е линкът (т.нар. snippet), освен ако не са сключили лицензионно споразумение с източника, към който е линкът.

Другият спорен член – 13 – въвежда задължението за онлайн платформите да сключат лицензионни споразумения с правоносители или да инсталират софтуер, способен да филтрира цялото съдържание, което се ъплоудва, и да блокира публикуването на съдържание, което е с неуредени права.

Eвропейският парламент се отказа да даде мандат за приемане на директивата в този ù вид. Очаква се тя отново да бъде обсъждана, но с промени по текстовете.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.