Факти за маратонките, които може би не знаете

Pinterest LinkedIn +

Специално за всички любители на маратонки от Sportmoda.bg открихме много интересни факти за марките, хората и дизайнерите, които не са много известни в индустрията, но ще разширят хоризонтите ви и ще ви заинтригуват.

През 2005 г. Nike Air Force 1 са толкова популярни, че в окончателния отчет на продажбите за годината на тези кецове те надхвърлят един милиард долара, което представлява 70% от продажбите на всички марки.

На всички затворници в затвора в Ню Йорк е забранено да носят маратонки Nike, които имат емблематичната въздушна възглавница Air Max. Директорът на затворите обяснява това с факта, че затворниците в тази въздушна възглавница могат да носят наркотици и оръжия.

Каролин Дейвидсън, студент в Портландския държавен университет със специалност "Графичен дизайн", е човекът, който създава логото на "Nike" през 1971 година срещу сумата от 35 долара. През 1983 г. Бил Бауърман и Фил Найт решават да благодарят на Каролин и тя получава диамантен пръстен и пакет акции.

Converse Chuck Taylor All Star са най-продаваните маратонки в света. Как се случва това? Първоначално този силует се появява през 1917 г. и оттогава са изминали над 100 години. През този период има над 600 милиона чифта продадени легендарни маратонки.

Кърт Кобейн се самоубива, обут в маратонките Converse One Stars, които след това станаха ужасно популярни. По-късно марката преиздаде този конкретен модел в памет на музиканта.

Истинските фенове на "Nike" вероятно знаят, че преди това любимата им компания е била наречена "Blue Ribbon Sports", но малко хора знаят, че Фил Найт е искал да назове бъдещото на милиарди хора "Dimension 6", а не "Найк". Е, това не се случва.

Първият, който е измислил спортни обувки, е обикновен обущар от Обединеното кралство на име Джоузеф Фостър, който просто приковал малки пирони в обувката. По-късно този ентусиаст на обувки основава марката "Reebok".

След поражението през Втората световна война немските производители трябвало да доставят продуктите си на победителите под формата на обезщетение. Това важи и за компанията "Адидас", която доставя ботуши и обувки направо в САЩ.

Най-продаваният модел на компанията са маратонките adidas Stan Smith. През годините, когато тези спортни обувки се преместват от тенис кортовете до краката на уличните гамени, производителите успяват да продадат 40 милиона копия и всеки ден тази цифра става все по-голяма.

На Олимпиадата в Рим повече от 75% от всички спортисти са носели спортни обувки с марката "Adidas". Тогава те просто са нямали конкуренти.

Двама от най-големите футболисти в човешката история са играли с футболни обувки на "Puma". Става въпрос за легендарните Пеле и Марадона. Тяхното сътрудничество с марката им позволява да увеличат многократно доходите си.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.