6 типа маратонки за различни спортни дейности

Pinterest LinkedIn +

Допреди 10-15 години нито се търсеха, нито се предлагаха маратонки за конкретна спортна активност. Имаше просто маратонки. Един чифт се ползваше както за бягане, така и за тенис и други тренировки. Днес вече нещата стоят по различен начин – произвеждат се спортни обувки с определени спецификации за различните спортове, така че да осигурят максимален комфорт и ефективно да ви предпазят от евентуални контузии. Богато разнообразие от оригинални модели можете да разгледате на ShopSector.com.


Маратонки за бягане

Тичането е широко разпространена активност и изисква обувки, предлагащи добро омекотяване за стъпалото. Маратонките за бягане са създадени с идеята, че с тях ще се извършват интензивни движения в права посока, и затова е наблегнато на защитата на предната част на ходилото и петата. Качествените чифтове могат да ви предпазят от травми в глезените, петите и други проблеми.


Обувки за ходене

Ако обичате дългите разходки, ще ви трябва лек чифт, който предлага допълнително омекотяване в зоната на петата и възглавничките на ходилото. Добре е стелката да е леко надигната по средата, като така ще се постигне по-добро предаване на тежестта от петата към пръстите. Маратонките за ходене са с по-твърди предници, така че да можете да сгъвате от време на време пръстите си.


Маратонки за тенис

Когато играете тенис, правите резки движения настрани. Затова ви трябват маратонки, които да предпазват вътрешната и външната част на ходилото. Стелката трябва да е мека и най-вече гъвкава по средата, за да помага при бързите движения напред. Ако играете на твърда настилка, изберете модел с по-изразена подметка и добър грайфер.


Маратонки за планинско бягане

Нещо абсолютно задължително за феновете на ултрамаратоните. Щом имате намерение да газите по пресечени терени, ще ви трябват маратонки, които могат да понесат скали, кал и вода. Този тип обувки се отличават с по-солидна подметка, отколкото стандартните модели за джогинг. Също така осигуряват по-добра защита на петата и на страничните части на крака, така че стъпването по неравни повърхности да не представлява риск.


Баскетболни обувки

Те имат плътна и по-твърда стелка, осигуряваща ви допълнителна стабилност, докато бягате нагоре-надолу по игрището. По-високи са в зоната на глезена, за да ви предпазват от травми при резките промени на посоката и при постоянното скачане и приземяване.


Футболни бутонки

За игра по тревни терени най-ефективни са обувките с бутони на подметката – бутонки. Изработени са така, че да осигуряват максимално сцепление. При тях е от съществено значение да пасват плътно по крака, за да усещате топката по перфектен начин.


В заключение

Разгледахме отличителните белези на различните маратонки за най-разпространените спортни дейности. Съществуват още видове спортни обувки, като например за ръгби, бейзбол и голф, така че винаги е препоръчително да търсите конкретния тип, който по най-добрия начин ще ви помогне да практикувате безопасно любимия си спорт.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.