EXP 100 GT е представата на "Bentley" за най-луксозния автомобил за дълги пътувания

Pinterest LinkedIn +

"Bentley" е компания, известна с големите си луксозни автомобили. Тя празнува 100-годишен юбилей и го отбелязва подобаващо – с прототип на представата си за най-луксозния автомобил за дълги пътувания.

Моделът се казва EXP 100 GT и е потенциална визия на марката през 2035 г. Колата ще може да се управлява от човек, но ще може да се движи и автономно.

За лукса помага не само футуристичният и просторен интериор, но и изкуствен интелект. Ще има виртуален асистент, който ще може да се управлява от няколко дисплея. Той ще може и самостоятелно да се грижи за комфорта на пътниците, като следи тяхното настроение, състояние и жестове и преценява какво да направи, за да гарантира максимално удоволствие.

Системата ще съобразява дори какви са предпочитанията на пътниците за светлината в купето, дали обичат по-спортно или меко возене и др. Целта е бъдещите "бентлита" да не бъдат просто автомобили за превоз между две точки, но и да бъдат "необикновени и емоционални човешки преживявания".

Самата кола ще е електрическа с 4 мотора и обща мощност между 800 к.с. и 1340 к.с. в зависимост от конфигурацията. Макар голям и луксозен, EXP 100 GT ще е и много бърз. Колата ще се изстрелва до 100 км/ч от място за 2,5 сек и ще има максимална скорост 300 км/ч.

Теглото ще е 1900 кг, а пробегът - 700 км. Компанията очаква батериите да могат да се зареждат до 80% за 15 минути. EXP 100 GT за сега е само прототип, но е напълно възможно през 2035 г. негово подобие да стане реалност.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.