"Ема", или чаровната многознайка на Джейн Остин през погледа на Алегзандър Маккол Смит

Pinterest LinkedIn +

Гениалният Алегзандър Маккол Смит ни поднася своя брилянтен, остроумен и вдъхновяващ прочит на един от най-обичаните романи на Джейн Остин.

Ако има съвременен писател, способен да създава толкова завладяваща и характерна атмосфера, колкото е тази в произведенията на Джейн Остин, то това е именно Алегзандър Маккол Смит. Неподражаемият му стил го прави любим автор на милиони читатели по цял свят. Особено на онези, които имат афинитет към английския хумор.

Именно по тази причина изборът му за един от авторите, които участват в "Проекта Остин", предизвика истински възторг. Онези от вас, които досега не са попадали на книгите му, определено имат да наваксват. И няма причина да не започнат именно с неговия модерен преразказ на "Ема".

Освен изключително талантлив и впечатляващо продуктивен писател (автор е на повече от 50 романа), Алегзандър Маккол Смит е професор по медицинско право в Единбургския университет и любител музикант. В свободното си време свири на фагот в "Наистина ужасния оркестър". 

Международна известност в света на литературата му донася поредицата "Дамска детективска агенция № 1". Останалите му поредици, сред които най-популярна у нас е "Неделният клуб по философия", се радват на не по-малък успех и му носят впечатляващ брой престижни литературни награди. 

Ако вече сте чели романите му, със сигурност знаете, че той умее да изгражда нетрадиционни и завладяващи женски персонажи, затова е повече от логично именно на него да бъде поверена една от най-необикновените героини на Джейн Остин. Самата тя заявява още преди да напише романа, че има намерение да създаде героиня, която вероятно никой освен нея няма да хареса.

Защото Ема е убедена, че знае всичко. Тя е разглезена, инатлива и самодоволна. Едновременно с това обаче е и умна, красива и с богато въображение. Проблемът е, че твърде често си пъха носа в чуждите работи. Такава е, когато я описва Джейн Остин, такава е и когато я описва Алегзандър Маккол Смит. 

Въпреки това обаче успява да ни стане симпатична, а заедно с нея и цялото семейство Удхаус.

Ето как изглежда тяхната история в своя съвременен вариант. Бащата на Ема, господин Удхаус, притежава имение в Норфолк, приличен капитал, добро образование и няколко странности. Склонен е да се тревожи непрекъснато и за всичко, освен това изпитва ужас от най-различни неща, особено от заразни болести.

Когато остава вдовец, грижите за двете му малки дъщери до голяма степен го разсейват от тревогите, но и му създават нови. Опитвайки се да направи най-доброто за момичетата, той им намира гувернантка. Ан Тейлър е сериозна и категорична млада жена, която се справя умело с възпитанието на децата и първа забелязва сериозните разлики в техните характери.

Тя бързо разбира, че по-голямата от двете дъщери на господин Удхаус, Изабела, се вълнува много повече от момчета, отколкото от учене, докато по-малката сестра, Ема, е необикновено в много отношения дете. Именно под влиянието на госпожица Тейлър Ема Удхаус израства умна и убедена в своята правота млада жена.

Всъщност Ема не само има мнение и възгледи на практика за всичко, но и обича да се налага. Така че когато се връща в родния си дом, веднага след като е завършила университет, тя има ясен план какво ще прави с бъдещето си. Освен това има планове и за живота на околните. 

Ема мечтае за собствена фирма за интериорен дизайн, но освен това е убедена, че знае от какво имат нужда близките и познатите й, в това число баща й и госпожица Тейлър, много по-добре от самите тях. Предстои й обаче да открие, че не познава нито другите толкова добре, колкото си мисли, нито самата себе си. Както и че не е достатъчно да си умна и богата, за да отсъждаш кое е добро за другите и кое – не.

С присъщото си елегатно чувство за хумор Алегзандър Маккол Смит ни въвлича в един свят с необикновена атмосфера, в който иронията се промъква на пръсти и цари старомоден уют. Героите на Джейн Остин са умело пренесени в съвременността, без да загубят дори капка от своите колорит и очарование.

Най-прекият път към тази прекрасна нова версия на "Ема" е ТУК.

Сподели.