Elton John - The Captain And The Kid

Pinterest LinkedIn +

“The Captain And The Kid” е 44-ят албум на легендарния певец. Той е изцяло нов за Елтън и текстописеца Бърни Топин и е автобиографично допълнение към класическия им албум от 1975 “Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy”.

“Captain Fantastic” е първият албум в историята на списание Билборд, който дебютира директно на номер 1. С този успех започва и първата вълна от шеметния световен успех на Елтън Джон, с която всяка година изпълнителят има поне по един топ 40 хит в класациите Хот 100 от 1970 до 1995. Новият албум продължава успехите на изпълнителя от последното десетилетие, следвайки мултиплатинения “Songs From The West Coast” (2001) и “Peachtree Road” (2004) – албуми, които отново показаха творческия му дух и го изкачиха на ново ниво.

Първият сингъл от “The Captain And The Kid” - “The Bridge”, е песен, за която Бърни е настоял Елтън да изпее и изсвири сам. Само неговият глас и само неговото пиано. Елтън обяснява: “Това е песен за заминаването надалеч, за изживяването, за силата на желанието и средствата, с които да продължиш пътуването. По някакъв начин това е егоистичен проблем. И е нещо като “Вижте, ние започнахме през 1970. Оцеляхме през много моди. И държим на песните. Никога не се отказахме от някоя песен, без значение колко тенденции дойдоха и си отидоха. Ние оцеляхме, мостът е дълъг, но трябва да го преминеш. Някои хора не оцеляват по време на пътуването, защото нямат талант и не търсят нови неща. Никога не спирай да вярваш, че можеш да напишеш по-добра песен от тази, която току ще си написал”.

Елтън посвещава “Wouldn’t Have You Any Other Way” на Ню Йорк. За Елтън градът има много специално място  в сърцето му. “Свирил съм 59 пъти в Медисън Скуеър Гардън и това за мен са най-страхотните ми гигове. Имам толкова велики шоута в Ню Йорк. На сцената с мен се е качвал и Джон Ленън. “Wouldn’t Have You Any Other Way” е любовна песен за Ню Йорк.”

Елтън и Бърни посвещават и песен на приятелите, които са изгубили. “Never Fade Away” e и за несправедливостта в живота. “Когато някои хора умрат, ние си казваме “Защо точно те?...” Първият куплет е за наш приятел с Бърни и най вече на Бърни, който имаше ресторант в Лос Анджелис. Обичахме го много. Той беше един от първите, който се зарази със СПИН и почина преди дори болестта да получи име. Вторият куплет е за приятелка на Бърни, която почина млада от мозъчен аневризъм. Третият куплет е посветен на Джани Версаче, когото застреляха пред дома му в Маями”, разказва с тъга Елтън.

Лек реверанс към Боб Дилън е направен в “I Must Have Lost It On The Wind” заради хармониката. Бърни Топин е един от най-големите фенове на легендарния певец. “Никога не съм правил такава песен в цялата си кариера. Исках да напиша песен за любовните връзки, която да бъде много семпла и със семпъл припев. Нещо, което Боб Дилън би направил в късните 60-те.”

Траклист:

1. Postcards From Richard Nixon
2. Just Like Noah's Ark
3. Wouldn't Have You Any Other Way (NYC)
4. Tinderbox
5. And The House Fell Down
6. Blues Never Fade Away
7. The Bridge
8. I Must Have Lost It On The Wind
9. Old '67
10. The Captain And The Kid

Албумът е на българския музикален пазар от Вирджиния Рекърдс / Юнивърсъл Мюзик с медийната подкрепа на Radio FM+

 

Сподели.